KAKO I KOME PRIJAVITI ŠTETU AKO DRVO PADNE NA VAŠ AUTO? Iz Zelenila za Espreso SVE DETALJNO OBJASNILI, EVO KO PLAĆA
Grane, Foto: Espreso

GRAĐANI, PAŽNJA!

KAKO I KOME PRIJAVITI ŠTETU AKO DRVO PADNE NA VAŠ AUTO? Iz Zelenila za Espreso SVE DETALJNO OBJASNILI, EVO KO PLAĆA

Neverovatno, ali nažalost, istinito, Beograđane su jutros zatekla vozila prekrivena snegom, ali i stablima

Objavljeno:

Apriliski sneg jutros je iznenadio građane Beograda, ali i one iz drugih gradova u Srbiji. Naime, i pored najave meteorologa da se 4. aprila može očekivati sneg visok i do 20 centimetara, mnogi su to zanemarili.

Neverovatno, ali nažalost, istinito, Beograđane su jutros zatekla vozila prekrivena snegom, ali i stablima.

Kontaktirali smo JKP "Zelenilo-Beograd" kako bismo za sve čitaoce Espresa napravili vodič o snalaženju u ovakvim situacijama. Kome se obratiti u slučaju štete i šta je važno da građani urade kako bi mogli da potražuju nadoknadu nastale štete u slučaju da je stablo palo baš na njihov auto.

Iz "Zelenila-Beograd", za Espreso su naveli da je Preduzeće primilo više od 100 prijava koje se odnose na intervenciju i sanaciju stabala u Beogradu.

Usled snega, koji u Beogradu od noćas neprestano pada, ekipe JKP „Zelenilo-Beograd“ imaju veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih stabala i grana. Naše Preduzeće primilo je više od 100 prijava koje se odnose na prelomljena stabla i grane širom Beograda. Intervencije su u toku na više lokacija i nastaviće radove dok god za to bude potrebe. Prioritet u saniranju imaju one lokacije na kojima je usled pada stabla došlo do prekida javnog saobraćaja.

Takođe su istakli da radnici ovog preduzeća svakodnevno, tokom cele godine obilaze stabla, ali da ovoliki broj intervencija nije moguće predvideti.

Iako radnici „Zelenila“, svakoga dana, tokom cele godine, obilaze sva stabla na javnim zelenim površinama i primenjuju sve mere nege, sada, usled težine vlažnog i obilnog snega koji se zadržava na krošnjama stabala koja su već olistala, dolazi do preloma grana ili stabla i ovakve situacije, nažalost, nije moguće predvideti.

Ono što je najvažnije za sugrađane koji su došli u ovakvu situaciju, dali su vodič koji treba ispoštovati kako bi se sanacija izvršila.

Ukoliko je, prilikom pada stabla ili grane, došlo do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu Servisni centar grada Beograda na broj 11011, ili da se obrate na mejl info@zelenilo.rs gde će dobiti precizna uputstva u koju Radnu jedinicu našeg Preduzeća je potrebno da se jave (u zavisnosti od lokacije na kojoj je nastupio pad stabla ili grana), kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti.

Šteta se nadoknađuje u najkraćem mogućem roku.

Zapisnik o šteti predaje se Komisiji za procenu štete, čije je sedište na adresi Ulica Rajkova br. 15, Novi Beograd, gde oštećeni podnosi Zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku, nadoknađuje štetu.

Upitali smo ih i šta se dešava ukoliko do štete dođe na privatnom posedu

Nadoknada štete se vrši samo u slučajevima u kojima je uzrok štete stablo za koje je na osnovu redovnog Programa održavanja nadležno JKP „Zelenilo Beograd“, Beograd. Molimo sve građane za strpljenje i razumevanje, zaključili su.

Usled vremenskih neprilika, drveće pod teretom pada na sve strane, jutros je devojčica povređena u Borskoj ulici na Miljakovcu, nakon čega je prevezena u Tiršovu.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim delovima grada, a na Novom Beogradu i usled pada celog drveta, saobraćaj se odvija nesmetano.

1 / 5 Foto: Espreso

Podsetimo, počeo je april i prekinuta je izričita obaveza vožnje sa zimskim gumama. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne propisuje izričitu obavezu vožnje letnjim gumama, već se prvi dan ovog meseca uzima kao datum prestanka važenja obaveze korišćenja zimskih guma.

Šta se dešava kada "u roku" postavite letnje pneumatike na svoje vozilo, a nekoliko dana kasnije vas dočeka sneg?

Osim obaveze da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume i to isključivo ukoliko su putevi "prekriveni snegom, ledom i poledicom". Isti princip se prenosi i na snežno jutro u aprilu, odnosno u vreme kada više niste zakonski obavezani da imate na točkovima zimske pneumatike.

00:33

Aprilski sneg u Beogradu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.