ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM PROSTORU UZBURKALA JAVNOST U SRBIJI: Pitali smo Beograđane šta misle o OVOM PREDLOGU!
Espreso anketa o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, Foto: Tamara Trajković

espreso anketa

ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM PROSTORU UZBURKALA JAVNOST U SRBIJI: Pitali smo Beograđane šta misle o OVOM PREDLOGU!

Predlog zabrane pušenja u zatvorenom prostoru izazvao je polemiku u javnosti, a mi smo za mišljenje pitali stanovnike Beograda

Objavljeno: 17:24h

Hoće li potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru uskoro postati naša realnost?

Ovaj predlog, koji je iznela ministarka zdravlja Danica Grujičić, izazvao je veliku polemiku u srpskoj javnosti.

Ministarka smatra i da bi kazne za kršenje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima trebalo da budu čak milion dinara.

Mišljenja su podeljenja - većina nepušača podržava predlog, dok se pušači, očekivano, bune.

Ni ugostiteljima zabrana ne ide u prilog, jer smatraju da bi im ugrožila poslovanje.

Ipak, konačnu odluku svi će morati da pričekaju. Javna rasprava tek sledi, a nakon toga odluka vlade i parlamenta.

Kako bismo saznali šta građani misle o ovom predlogu, uradili smo anketu čiji rezultat nas je iznenadio.

- Mislim da je u redu da postoji deo i za pušače i za nepušače. Ne može se čoveku zabraniti da puši, da se odrekne nečega u potpunosti. Mislim da u tome nema uspeha, navela je naša sagovornica.

anketa
anketafoto: Tamara Trajković

Jedan od studenata kog smo anketirali naveo je da podržava zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

- Ja sam za zabranu kao i u drugim evropskim državama. Čak i u Rusiji je zabranjeno pušenje u zatvorenim objektima. Mislim da je vreme da se i u Srbiji to uvede, rekao je naš sagovornik i dodao:

- Pušači će kao i u drugim državama pušiti ispred lokala. One elektronske cigarete bi možda čak i dozvolio u zatvorenim prostorijama, jer se one ne osećaju toliko. Što se kaže, ne smrdi taj dim toliko.

Anketa
Anketafoto: Tamara Trajković

Naša sledeća sagovornica nam je otkrila da je bila pušač dugi niz godina i da je uvidela poboljšanje nakon što je prestala da konzumira cigarete.

- Podržavam zabranu pušenja. Ja ne pušim već deset godina. Pretpostavljam da će zabrana svakome dobro doneti. Bila sam pušač dvadeset i kusur godina, a prestala sam da pušim iz čista mira. Ne znam da li se bolje osećam, ali osetim promene u svakom slučaju. Pre svega na koži, u žensko ime pričam. Sigurno da je bolje, rekla je jedna od anketiranih.

Anketa
Anketafoto: Tamara Trajković

Jedan od anketiranih građana istakao je da ne podržava zabranu pušenja i da smatra da, ukoliko do nje dođe, kod nas neće dugo opstati.

- Nemam neko definisano mišljenje pošto sam nešto između. Ne pušim odavno, ponekad se častim nekim cigaretama. Svaka zabrana mi je bezveze. Mislim da nas ta zabrana neće spasiti. Za početak šta udišemo, da ne pričamo dalje. Drugari koji žive van Srbije su mi rekli da ta zabrana loše utiče na ugostitelje. Barem u početku, pogotovo kod nas ljudi su navikli da zapale kada sednu negde. Mislim da će loše uticati, ali pretpostavljam da neće dugo opstati. Mislim da će firme koje imaju interese, duvanske kompanije učiniti sve da do toga ne dođe, naveo je naš sagovornik.

Anketa
Anketafoto: Tamara Trajković

Na sajtu World Population Review objavljen je podatak koje zemlje na svetu imaju najveći postotak pušača.

Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici World Population Review.

Na samom vrhu, u top 10 država sveta po broju pušača, nalazi se Srbija koja zauzima sedmu poziciju. Kako se navodi, puši 40,6 odsto stanovništva, od čega muškarci čine 40, a žene 41,2 odsto.

Mapa
Mapa foto: Printscreen/worldpopulationreview.com

Podsetimo, Srbija je 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, te je ovim zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Nakon toga, mnogi ugostiteljski objekti podelili su prostor na pušački i nepušački, iako ta vrsta "pregrade" u suštini ne znači ništa, jer dim dopire do svih u prostoriji. Ipak, ako bi se usvojila potpuna zabrana, pušenje bi bilo dozvoljeno samo u bašti objekta.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da pre usvajanja treba da prođe i Vladu i Skupštinu, ali je podsetila da mi kao zemlja i kao narod "ne smemo da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru ".

Ministarka Grujičić za "Blic" je navela, da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu odnosi na zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, ne samo u ugostiteljskim.

- Zakon podjednako tretira duvanske proizvode kao i elektronske cigarete. Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači - rekla je ministarka Grujičiić za "Blic".

Kako je istakla, Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru je završen i da čeka usklađivanje sa ostalim zakonima, te je podvukla da je važno da kaznena politika bude dobro sprovođena.

- Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno, inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti - izjavila je Grujičić.

Danica Grujičić
Danica Grujičićfoto: Uros Arsic

Ukoliko se usvoji pomenuti zakon niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se pušači odreći svoje navike, ali zato lekari tvrde da je pušenje glavni razlog karcinoma pluća od kojeg svake godine premine više od 4.000 ljudi.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.