PRE 10 GODINA PAKLA JE KOŠTALA ISPOD 150 DINARA: Pušači se žale, otkrivamo da li će doći do novog poskupljenja
Cena cigareta, Foto: Tamara Trajković

rast cena

PRE 10 GODINA PAKLA JE KOŠTALA ISPOD 150 DINARA: Pušači se žale, otkrivamo da li će doći do novog poskupljenja

Koliko tačno su cene cigareta skočile u poslednjih deset godina?

Objavljeno:

Vrlo smo svesni da je pušenje štetno za naš ogranizam, no filmska kultura i književna kultura koje glorifikuju ovu naviku često predstavljaju pušače kao interesantne i inspirativne. Tako pušenje označava stil života kojeg je se teško odreći.

Međutim, pored mogućnosti da dobijete tešku bolest zbog pušenja, a ova navika je sve skuplja i u moderno doba češće predstavlja trošak nego užitak.

S vremena na vreme pušači pokušavaju da ostave cigrate raznim metodama, ali kako to nije lako, pre kalkulišu sa promenom proizvoda.

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Svedoci smo da cene cigareta skaču iz godine u godinu, mahom zbog akciza. Iz tog razloga Espreso je napravio komparaciju cena cigareta pre deset godina i sada.

Čak su i 2013. godine pušači bili vrlo zabrinuti zbog skoka cena. Naime, u julu 2013. godine cene cigareta kompanije Philip Moris skočile su za 10 dinara.

Tako su, prema tada novoj ceni, cigarete "Asos slim" koštale su 210 dinara, asortiman "Bond" cenovno se kretao od 145 do 170 dinara. "Marlboro" cigarete, više vrsta, koštale su od 210 do 230 dinara!

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Potom, "Eve" je koštao 230, "Filip Moris" od 190 do 200, a "Parlament" 270 dinara!

Kako je poslednja inflacija zapljusnula i Srbiju, akcize na mnoge proizvode su skočile u poslednje dve godine.

U julu 2021. godine cigarete marke "Marlboro" koštale su od 350 do 400 dinara, a "Parlament Aqua Blue" bio je 430. Početkom prošle godine cigarete "Lucky Strike" kretale su se u rasponu 320-340 dinara, dok su sve cigarete "Pall Mal" bile 320 dinara a "Karelija" od 290 do 340 dinara.

No, poskupljena nisu stala, te trenutno, najjeftinije cigarete koštaju 310 dinara a najskuplje čak 600!

Cigarete
Cigaretefoto: Tamara Trajković

Naravno, pušači su nezadovoljni. Međutim, kako je cigarete teško ostaviti zbog same adiktivnosti proizvoda ili navike ili pak osećaja "glamura", pušači se sve više okreću elektronskim cigaretama ili rezanom duvanu i motanju.

Elektronski uređaji za duvan koštaju između 1300 i 4000 dinara a same "cigarete" mogu da se kreću od 300 do 350 dinara u zavisnosti od prodajnog mesta.

S druge strane, kako pijačne cene nisu uvek iste i često podležu ishodu cenkanja, uzeli smo u obzir samo fabrikovani rezani duvan.

Cigarete
Cigaretefoto: Profimedia

Dakle, u poslednjih deset godina, možemo primetiti porast cena u duplom ili većem odnosu. Kako nove odrednice iz Pravilinka o utvrđivanju liste standara iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda zahtevaju posebne modele papira cigareta, nije neverovatno da dođe do daljih poskupljenja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.