EVO GDE JE SADA PROFESORKA KOJU SU IZVRŠITELJI IZBACILI NA ULICU! Legalno kupila stan, a onda se pojavio NASLEDNIK
Dragana Milisavljević, Foto: Emilija Jovanović

Sama, bez ičeg svog

EVO GDE JE SADA PROFESORKA KOJU SU IZVRŠITELJI IZBACILI NA ULICU! Legalno kupila stan, a onda se pojavio NASLEDNIK

"Inače, protiv prodavca koji je meni prodao stan vodio se postupak i sud je presudio da je i on bio prevaren"

Objavljeno:

U 81. godini Dragana Milisavljević, profesorka Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji, izbačena je na ulicu iz stana u Cvijićevoj ulici u Beogradu, a koji je savesno kupila.

Profesorka u penziji kupila je preko agencije stan u oktobru 2005. godine. Prodavac od koga je kupila stan imao je uredne papire, stan je bio uknjižen na njega i nije postojala nikakva sumnja da postoji neki problem. Međutim, samo nekoliko dana nakon što se uselila, Dragana je saznala da je prodavac stan kupio od žene A. B. koja je u trenutku prodaje bila mrtva već osam godina. Njenu imovinu nasledio je S. G.

U julu prošle godine Dragana (82) je izbačena iz stana. Ostala je bez doma, koji je gradila 17 godina, a u koji je uložila sve što je imala. Ostala je bez ičega. Sama bez krova nad glavom Dragana je doživela nezamislivo. "Kad sam izbačena iz stana sve moje stvari ostale su u njemu. Moje stvari stajale su dva meseca u magacinu. Kod sebe nisam imala nijednu svoju stvar", započela je razgovor za MONDO Dragana Milisavljević, savesni kupac, koji je ostao bez svog doma.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Kako nam je otkrila, morala je da pozajmljuje tuđu odeću jer, profesorka Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji, nije imala novčanih sredstava da kupi sebi ono što joj je neophodno. Nakon dva meseca dobila je većinu svojih stvari nazad. Međutim, i dalje mora da ih drži u magacinu jer nema dom u koji bi mogla da ih stavi.

"Sad stanujem u stanu koji su mi prijatelji dali na korišćenje. Ovde nijedna stvar nije moja. Živim pod tuđim krovom iako sam stan kupila najpoštenije. Ne znam do kad ću moći ovde da stanujem", kazala je Dragana. Neopisiv je osećaj kad u svakom trenutku osoba strahuje da opet može da završi na ulici. Sama, bez ičeg svog...

Pre nego što je iseljena iz stana u kom je živela 17 godina, Dragana je u njemu tri godine živela bez struje. Naslednik S. G. tražio je da joj se isključi struja jer je on zakonski vlasnik stana. Stana koji je Dragana savesno kupila proveravajući svaki mogući dokument i verujući papirima koje su overili državni službenici. Ponavljamo i ističemo, prodavac njenog stana bio je uknjižen na nepokretnost koji je profesorka u penziji kupila.

Dragana Milisavljević
Dragana Milisavljevićfoto: Marko Nikolić

Dragana već više od 14 godina živi u paklu iako je, kao kupac, uradila sve što je mogla. Četiri godine nakon što je kupila stan, Draganu i prodavca tužio je naslednik S. G. Spor i dalje nije završen ali Dragana dane provodi u domu koji nije njen.

"Meni nikada neće biti jasno zašto sam ja tužena. Stan koji sam ja kupila papirološki je bio potpuno čist. Kako sam ja mogla da znam da je moj prodavac potpisao ugovor sa ženom koja u tom trenutku osam godina nije bila među živima. Uglavnom, tužena sam i izgubila sam dom koji sam kupila tako što sam prodala porodičnu kuću u Jagodini i stan na Novom Beogradu", kazala je Dragana.

Kako je navela, Prvi osnovni sud u Beogradu, po tužbi koju je podneo naslednik, presudio je da je ugovor između A. B. i prodavca ništav, a samim tim je takođe i ugovor između Dragane i prodavca ništav. Ovu presudu potvrdio je i Apelacioni sud. Nakon toga Dragana je uložila tužbu Vrhovnom kasacionom sudu.

I ovaj sud je potvrdio presudu Prvog osnovnog suda. U zaključku je navedeno da je Dragana bila savesni kupac predmetnog stana, da je prodavac bio uknjižen kao vlasnik stana i da tužena ne može da snosi štetne posledice zbog pouzdanja u podatke upisane u katastar nepokretnosti. "Međutim, neosporna savesnost tužene kao kupca, u konkretnom slučaju, nije od značaja za drugačije presuđenje u situaciji kad je utvrđena apsolutna ništavost prvog ugovora o kupoprodaji, zbog čega je ništav i drugi ugovor o kupoprodaji zaključen između tuženih", navodi se u presudi koju je doneo Vrhovni kasacioni sud.

Dragana Milisavljević
Dragana Milisavljevićfoto: Stefan Kojić

Takođe je u presudi navedeno da u ovoj parnici nije traženo iseljenje tužene i da Zakon o obligacionim odnosima propisuje mogućnost zaštite tužene u smislu povraćaja kupoprodajne cene primljene na osnovu ništavog pravnog posla. "Tužena eventualno može ostvariti zaštitu i primenom člana 172. stav 1. istog zakona koji propisuje odgovornost pravnog lica za štetu koju njegov organ prouzrokuje u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija", navodi se u pomenutoj presudi.

Advokat koji zastupa Draganu je nakon presude Vrhovnog kasacionog suda podneo tužbu Ustavnom. "Moj advokat je 2020. godine podneo i tužbu protiv države jer sam ja kupila stan koji je bio uknjižen a neki službenik u sudu overio je ugovor koji je potpisala žena koja nije bila živa. Napominjem da se overa radi na osnovu ličnih karata. Neki službenik suda je pogledao ličnu kartu mrtve žene a koju je pokazala neka druga žena čiji identitet nije utvrđen. Inače, protiv prodavca koji je meni prodao stan vodio se postupak i sud je presudio da je i on bio prevaren", zaključila je Dragana Milisavljević (82) koja u devetoj deceniji života svakog dana strahuje da će završiti na ulici.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.