VEĆA CENA GREJANJA U BEOGRADU OD FEBRUARA?! Moguće još jedno POSKUPLJENJE tokom godine
Grejanje, Foto: Profimedia, Espreso

ODLUKA U PONEDELJAK

VEĆA CENA GREJANJA U BEOGRADU OD FEBRUARA?! Moguće još jedno POSKUPLJENJE tokom godine

"Ova cena se primenjivala do kraja juna 2022, a od jula Vlada je donela novu uredbu"

Objavljeno:

Grejanje bi Beograđanima trebalo da bude skuplje od februara i to za pet odsto, predlažu JKP "Beogradske elektrane", a konačnu odluku daće odbornici na sednici Skupštine grada u ponedeljak.

Prema argumentima ovog javnog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

Toplana
Toplana foto: Printscreen Youtube / RTV Krusevac

U dokumentu koji će se naći na dnevnom redu gradskog parlamenta piše da su planirani troškovi za prirodni gas u 2023. veći 1,8 milijardi dinara u odnosu na troškove u tekućoj godini. Sadašnja cena grejanja je 119,39 dinara po metru kvadratnom, dok bi od februara trebalo da bude 125,22 dinara. Trenutno, mesečni račun za grejanje stana od 50 kvadrata iznosi 5.969 dinara, dok bi u februaru trebalo da košta više za oko 300 dinara, odnosno, 6.261 dinar.

- Prihodi od prodaje toplotne energije, koji su najzastupljeniji u strukturi poslovnih prihoda, planirani su na osnovu povećanja cena za pet odsto od februara naredne godine - piše u Programu poslovanja "Beogradskih elektrana" i dodaje: "Cene su utvrđene po metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom koju je donela Vlada Srbije. Za uredno plaćanje i dalje će se odobravati popusti od pet do sedam odsto u skladu sa zaključcima Gradskog veća".

Plaćanje računa
Plaćanje računafoto: Dado Đilas, Profimedia

Novonastala situacija na tržištu energenata donela je višestruko povećanje cena gasa i mazuta. Zbog toga je, podsećaju iz "Elektrana", Vlada Srbije još krajem 2021. godine donela uredbu kojom je cena gasa bila zamrznuta na iznos iz novembra te godine.

- Ova cena se primenjivala do kraja juna 2022, a od jula Vlada je donela novu uredbu, kojom je dozvoljeno povećanje cene gasa iz novembra za najviše 12 odsto. To je jedna od mera kojom je Vlada ograničila povećanje cene prirodnog gasa za krajnje korisnike, a snabdevačima obezbedila nadoknadu u razlici između nabavne i cene isporuke. Imajući u vidu da gas ima najveće učešće u ukupnim rashodima, i najmanja korekcija cene ima direktan uticaj na troškove i rezultat.

I budžet na dnevnom redu

Osim o ovoj tački, odbornici će početkom sledeće nedelje raspravljati o budžetu za sledeću godinu koji će, prema rečima predsednika beogradske skupštine Nikole Nikodijevića, iznositi 205,5 milijardi dinara.

Nikola Nikodijević
Nikola Nikodijevićfoto: Filip Plavčić

On je istakao da su se trudili da sredstva budu ravnomerno raspoređena i da je jedna od najznačajnijih stavki to što je predviđeno da od septembra sledeće godine vrtići budu besplatni za svu decu, kao i udžbenici za osnovce i srednjoškolce.

Kada je reč o socijalnoj zaštiti, biće i povećan broj personalnih asistenata kako bi se smanjile liste čekanja, a usluge gerontodomaćica i dnevni boravci za mališane sa smetnjama u razvoju neće se plaćati.

- Imamo i investicioni i socijalni deo budžeta. Mislimo da smo našli dobar balans i da će ovaj budžet podržati svi gradski odbornici - rekao je Nikodijević.

Skupština grada Beograda
Skupština grada Beogradafoto: Nebojša Mandić

Osim o budžetu, odbornici će na predstojećoj sednici raspravljati i o predlogu odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i prestoničkih opština, određivanju prihoda koji im pripadaju. Glasaće se i o tome da li će ulica na Savskom vencu poneti ime Zorana Žunkovića, gde će biti postavljen spomenik Agostinu Netu, zatim o taksi prevozu, komunalnim uslugama...

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.