BEOGRAĐANI U PANICI ZBOG EPIDEMIJE ŠARLAHA U VRTIĆIMA: Pedijatar za Espreso otkriva ima li razloga za BRIGU!
Bolesno dete, Foto: Profimedia, instagram/ruzabajic

virusna infekcija

BEOGRAĐANI U PANICI ZBOG EPIDEMIJE ŠARLAHA U VRTIĆIMA: Pedijatar za Espreso otkriva ima li razloga za BRIGU!

Početak šarlaha je nespecifičan i može ličiti na brojne infektivne bolesti...

Objavljeno:

Vest o pojavi šarlaha prethodnih dana u dva vrtića u Beogradu jako je uznemirila roditelje. Gradski zavod za javno zdravlje proveravao je u ova dva vrtića zdravstvenu situaciju nakon što je prijavljena streptokokna infekcija.

Potrvđena je pojava epidemije, što je izazvalo dodatni strah kod građana, posebno roditelja dece predškolskog i školskog uzrasta. Bolesna deca su odmah izolovana iz vrtićkih grupa. U vrtićima su propisane određene mere, trijaža na ulazu, dezinfekcija celog mesta, nema korišćenja plišanih igračaka, a plastične igračke moraju da se peru.

Povodom aktuelne situacije sa pomenutom bolešću, kontaktirali smo pedijatra Ružu Bajić kako bismo proverili na koji način se prenosi šarlah i ima li razloga za brigu.

"Šarlah je bolest koju izaziva streptokokna infekcija iz grupe A. U pitanju je kapljična infkecija. Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje", objasnila nam je doktorka Bajić i dodala da se se bolest često pojavljuje u kolektivima te i da se među decom brže i lakše širi jer koriste zajedničke igračke i u bliskom su kontaktu.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/PRVA

U pitanju je kapljična infekcija koja se prenosi kašljem ili govorom na zdravu decu u neposrednom kontaktu. Može se preneti i preko predmeta koje je koristilo bolesno dete. Važno je napomenuti da je bolesnik zarazan i pre pojave prvih simptoma", priča dalje za Espreso Prim. dr Ruža Bajić.

Kada je u pitanju inkubacija, ona je kratka, a kako nam je sagovornica objasnila, od kontakta sa zaraženom osobom do pojave prvih simptoma prođe i jedan dan.

"Do pojave prvih simptoma od zaražavanja prođe obično oko 72 sata, ali se može kretati od 1 do 7 dana. U tom periodu bolesnik je infektivan, ali još uvek nema izražene simptome. Početak šarlaha je nespecifičan i može ličiti na brojne infektivne bolesti: virusna angina ili angina izazvana drugim bakterijama", objasnila je sagovornica za Espreso.

Doktorka je naglasila da je važno da roditelji odvedu dete lekaru čim primete prve simptome i to: jak bol u grlu, povišenu temperaturu, inicijalno povraćanje.

Pri pojavi prvih siptoma dete treba odvesti kod lekara koji će uspostaviti dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih analiza", naglasila je naša sagovornica.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

Kako je još jedan simptom specifičan za ovu vrstu bolesti, pitali smo doktorku u kojoj fazi se javlja osip i da li je to razlog za brigu.

Osip se pojavljuje prvog ili drugog dana nakon početka bolesti najpre u predelu vrata i grudi, a zatim se širi po celom telu. Dva do tri dana po izbijanju osipa bolest počinje da popušta. U završnoj fazi bolesti, sluzokoža jezika pocrveni i ima izgled maline, na koži se osip povlači, a pojavljuje se perutanje kože. Perutanje počinje oko petnaestog dana i traje ponekad do 30 dana", odgovorila je sagovornica i objasnila da ovaj simptom nije razlog za brigu.

Osip / Ilustracija
Osip / Ilustracijafoto: Profimedia

Komplikacija i teže posledice

"Najčešće komplikacije su otok žlezda na vratu, zapaljenje ušiju i sinusa, infekcija bubrega ili nefritis. Šarlah danas nije ozbiljna bolest i ne predstavlja pretnju ukoliko se tretira odmah", navela je doktorka Bajić i dodala da je zato važno da se obolelilim osobama uradi i analiza urina kako bi se utvrdilo da li je došlo do težih upala.

Lečenje šarlaha vrši se antibioticima koje lekar specijalista preporuči, a prema rečima doktorke Bajić najčešće se prepisuje penicilin ili neki drugi lek ukoliko je obolela osoba alergična.

"Šalah se leči antibioticima, najčešće penicilin uz odmor i povećan unos tečnosti. Propratni simptomi se mogu ublažiti upotrebom analgetika. Poboljšanje obično nastaje u roku od 24 sata od početka lečenja", objasnila je za Espreso doktorka Bajić.

Ima li raloga za brigu?

Iako epidemija zvuči kao nešto što je alarmantno i zbog čega se mora imati dodatna opreznost, doktorka je za kraj objasnila da se sa poboljšanjem pedijatrijske zdravstvene zaštite poslednjih par decenija smanjile i komplikacije koje izaziva šarlah. To znači da lekar treba odmah da primeti da se radi o streptokoknoj infekciji, a koje se pored evidentih simptoma može ustanoviti i na osnovu analiza briseva, te i da se odmah krene za lečenjem.

Objasnila je i da se ova bolest javlja i kod odraslih, ali bez simptoma zato i oni mogu biti prenosioci bolesti.

"Zato je važno da se svi koji su bili u bliskom kontaktu sa osobom obolelom od šarlaha obrate lekaru, čak i ako nemaju simptome" ispričala je za kraj Prim. dr Ruža Bajić.

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.