"BELI" USKORO NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Ovo su im zaduženja, 1 stvar će da ih razlikuje od KOMUNALNE POLICIJE!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

obaveze i zaduženja

"BELI" USKORO NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Ovo su im zaduženja, 1 stvar će da ih razlikuje od KOMUNALNE POLICIJE!

Na terenu ih trenutno ima najviše oko škola i vrtića

Objavljeno: 10:44h

"Beli" – beogradski lični, biće uskoro na ulicama, građanima nadohvat ruke. Zadržaće sve nadležnosti komunalnih milicionara, ali će imati i nove obaveze.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava", u 11 sati, roditelji su čekali đake, dok su "Beli" patrolirali. Naišao je vozač koji je želeo nepropisno da se parkira ispred škole. "Beli" su mu prišli i rekli da tu ne sme da stane. To je jedno od zaduženja koje će imati, piše RTS.

Na terenu ih trenutno ima najviše oko škola i vrtića.

Šta je novo u odnosu na komunalnu miliciju

Ljiljana Dimitrijević iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kaže da će, ono što je do sada radila komunalna milicija, sada raditi i "Beli", ali će ovlašćenja biti mnogo šira.

- Tu smo da budemo ispred školskih ustanova, u parkovima, ali i pristupačni svim ostalim građanima - ističe Dimitrijevićeva.

U odnosu na komunalnu miliciju, to je nova obaveza.

Sonja Božović Podunavac, sekretarka Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kaže da ta obaveza neće biti represivna u smislu da će biti veće kazne ili sankcionisanje građana, već će biti preventivna i "Beli" će biti na terenu 24 sata.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

Građani će moći im priđu i ukažu na problem

Već ovih dana građani će moći da ih vide u većem broju na ulicama grada. Svakodnevno će prikupljati informacije sa terena, a građani će moći im priđu i ukažu na problem.

"Beli" će nositi iste uniforme kao komunalna milicija, ali će imati novu nalepnicu, dok bi na leđima trebalo da piše "Beli".

- Tim izlaskom na teren idemo na to da Beli, ako primeti prljanje javne površine, ne radi semafor, polomljena je klupa, da on odmah reaguje i da odmah nadležna služba izađe da reši, a ne da čekamo neku baku ili deku da nam to prijave - objašnjava Sonja Božović Podunavac.

U svakom rejonu nekoliko punktova "Belih"

Trenutno se utvrđuju rejoni u Beogradu. U svakom će biti postavljeno nekoliko punktova "Belih" - jedan komunalni inspektor, a patroliraće ostali službenici.

Uskoro će biti otvorena telefonska linija za prijavljivanje problema. Cilj novog sekretarijata jeste da se problemi brže rešavaju i da više ne bude zabune prilikom određivanja nadležnosti.

- Ukoliko nam se građanin obrati na ulici, ukoliko je naša nadležnost potrudićemo se da odmah rešimo, ako nije naša, prosledićemo to drugim nadležnim organima i odgovor bi trebalo da stigne do 72 sata najkasnije - kaže Ljiljana Dimitrijević.

Beograd je višemilionski grad, a ovakva zamisao zahteva veći broj ljudi na terenu.

Belih" trenutno ima oko 400, a gradske vlasti kažu da bi u narednom periodu trebalo da ih bude 1.000.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.