KOMUNALNA MILICIJA VIŠE NE POSTOJI, NA SCENU STUPAJU "BELI": Oni će patrolirati BEOGRADOM, ovo će im biti ZADUŽENJA
Komunalna milicija, Foto: Filip Plavčić

PROMENE

KOMUNALNA MILICIJA VIŠE NE POSTOJI, NA SCENU STUPAJU "BELI": Oni će patrolirati BEOGRADOM, ovo će im biti ZADUŽENJA

Mada će ime promeniti u "BELI", odela će im ostati ista

Objavljeno:

Komunalna milicija u Beogradu, onakva kakvu je znamo gotovo deceniju i po, više ne postoji.

Dojučerašnji načelnik ovog odeljenja gradske uprave Ivan Divac prošle nedelje razrešen je sa mesta v. d. sekretara, dok su komunalni milicionari i ostali zaposleni postali deo novog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kojim rukovodi Sonja Božović Podunavac.

Odeljenje, koje je gradonačelnik Šapić nazvao "osinjakom" je ugašeno, ali ostaje nejasno da li će službenici pod novim imenom "BELI" imati ista ovlašćenja, odnosno da li su ove promene u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji i da li je uopšte moguće da novi sekretarijat naplaćuje kazne za parkiranje ili nelegalnu uličnu prodaju.

Prošle godine, milicionari su dobili nove letnje i zimske uniforme, za šta je Grad platio oko 1,6 miliona evra. Mada će ime promeniti u "BELI", odela će im ostati ista, samo će biti promenjena nalepnica sa starim nazivom "komunalna milicija". To je nedavno potvrdio i prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić.

Stare unifome nove nalepnice

- Neće se nabavljati nove uniforme, već će se isključivo nalepnica promeniti. Budući da je nova uniforma zaista kvalitetna, gledaćemo samo da nalepimo drugačiju oznaku. Milicajci postaju "BELI", imaće nova zaduženja, te će raditi kao produžena ruka Grada, da prati sve što se dešava u njegovom rejonu, u zoni koju duži, da se šeta oko škola, vrtića, da bude jedna vrsta sigurnosti i bezbednosti za građane, te da nam ukaže na probleme koji se nalaze na ulici. U Beogradu ih je sada oko 400, a planiramo da ih za godinu dana bude između 1.000 i 1.500 - istakao je Šapić.

Na beogradske ulice komunalni policajci prvi put su izašli 2009. i tada su imali mali broj zaduženja, poput kontrole buke ili nepropisnog šetanja pasa, prljanja javnih površina, sve kako bi rasteretili običnu policiju, koja nije imala dovoljno kapaciteta da se bavi očuvanjem komunalnog reda.

Međutim, stizalo je sve više zahteva i bilo sve više situacija u kojima niko nije nadležan, pa je 2016. donet predlog zakona da se prošire ovlašćenja komunalne policije.

Građani su se protivili, čak 17.000 njih je potpisalo peticiju protiv komunalaca, pa je usvajanje ovog propisa "uspelo" tek 2019, kada su postali "milicija" i kada im je dozvoljeno da koriste sredstva prinude.

Baš zbog toga što je bilo nejasno šta je sve u nadležnosti komunalne, a šta redovne policije, rad ovog gradskog organa reda pratile su brojne kontroverze. Internet još pamti snimke iz 2015. na kojima se vidi kako komunalci hapse putnike koji su uhvaćeni u autobusu bez karte i odbijaju da pokažu lični dokument. Obaraju ih na zemlju, stavljaju lisice i čekaju vozilo da ih vozi u stanicu na "identifikaciju".

1 / 5 Foto: Dragana Udovičić

"Komunalna milicija postala sve ono što ne treba"

Krajem juna 2016. ispred sedišta Komunalne policije u Makenzijeovj ulici organizovan je protest zbog smrti prodavca lubenica na Vidikovačkoj pijaci, koji je preminuo posle kraće rasprave sa uniformisanim licima, pored tezge za koju je redovno plaćao zakup.

Ogorčeni sugrađani su tada lubenicama gađali ulaz njihovog sedišta na Slaviji.

I Šapić je nedavno rekao da je komunalna milicija postala sve ono što ne treba da bude, pominjao je čak i "reketiranje" restorana kako bi se izbeglo pisanje kazni za buku. Istakao je da se dešavalo da, kada neko prijavi preglasnu muziku, gazda restorana dobije podatke o komšiji kome smeta svirka, te ga pozove i preti mu. Kazne za buku su se pisale, ali ne uvek i ne svima.

"Oko sokolovo"

Pre dve godine, na beogradskim ulicama pojavilo se "Oko sokolovo", sistem komunalne milicije, odnosno specijalna vozila koja snimaju nepropisno parkirane automobile, te evidentiraju da li je plaćen parking za vozila koja su regularno ostavljena na mestima u zoni.

Kazne za neplaćeno parkiranje sistem "Oko sokolovo" izdaje kao što elektronske dnevne karte izdaju kontrolori. Ovi automobili i danas krstare ulicama, ali nije poznato da li će, po ukidanju komunalne milicije, ovaj vid kontrole preuzeti "BELI" u novom sekretarijatu.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/ RTS SAT - Zvanični kanal

"Komunalni milicionar treba da bude na ulici i da bude prijatelj"

Govoreći na prvoj redovnoj konferenciji za novinare, 15. septembra, gradonačelnik Šapić najavio formiranje jedinstvenog sekretarijata koji će obuhvatiti sadašnje sekretarijate za inspekcijske poslove, Komunalne milicije, kao i deo službe Beokoma za komunikaciju sa građanima.

– Ideja mi je da sekretarijat, koji bi se mogao zvati za inspekciju, nadzor i komunikaciju, što ćemo još definisati, umreži sve nadležne službe iz ovog sektora. Komunalni milicionar treba da bude na ulici i da bude prijatelj, zaštitnik, nadzornik komšija i neko ko će da bude na usluzi Beograđanima, što već dugo nije – naveo je Šapić.

Inspektor će, rekao je, biti umrežen s čovekom na ulici, a gradonačelnikova inicijativa jeste da se on više ni ne zove komunalni milicionar već beogradski lični i asistent i nadzornik i prijatelj i zaštitnik, i komšija... i sve ono što je građanima neophodno, a uz čiji naziv bi stajao akronim „BELI” od "beogradski lični", a takođe može biti i aluzija na ime našeg grada, Beograda. Komunikacija s građanima će biti takva da njemu na ulici može da priđe bilo ko i da u roku od najviše 72 sata dobije informaciju koja se tiče Gradske uprave. Ta osoba će davati informacije sa terena, odnosno ukazivati na pokvarene semafore, neispražnjene kontejnere, gužvu u saobraćaju ili bilo kakvu vrstu incidenta, rekao je Šapić.

– To će biti jedna od najvećih kvalitativnih promena poslednjih decenija u našem gradu jer će Beograd sa tim ljudima na ulici biti bezbedniji, sigurniji i čistiji, Gradska uprava efikasnija i operativnija, a Beograđani sigurniji i zadovoljniji. Ideja mi je da vremenom dođemo do 1.000 "beogradskih ličnih" iliti "BELIH" na ulicama našeg glavnog grada, da otvorimo njihove dodatne punktove u svakom kraju gde će ljudi moći uvek da im se obrate, te da na taj način Beograd učinimo mnogo boljim i sigurnijim mestom za život nego što je danas – naveo je Šapić.

(Espreso / Blic / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.