KAZNE ZA BUKU DO 200.000 DINARA: Komunalna milicija će u Beogradu sa merenjem KRENUTI OD NAJKRITIČNIJE ULICE
Komunalna milicija, Foto: Damir Dervišagić/Profimedia

POČINJE MERENJE BUKE

KAZNE ZA BUKU DO 200.000 DINARA: Komunalna milicija će u Beogradu sa merenjem KRENUTI OD NAJKRITIČNIJE ULICE

Načelnik Komunalne milicije Beograda Ivan Divac kaže da postoje zone koje su u prethodnom periodu prepoznali kao najkritičnije

Objavljeno: 11:49h

Komunalna milicija Beograda od danas počinje merenje i kontrolisanje nivoa buke u gradu što će vršiti po sopstvenom planu, ali i po prijavama građana, a za one koji ne budu poštovali novu odluku predviđene su kazne do 200.000 dinara.

Načelnik Komunalne milicije Beograda Ivan Divac kaže da postoje zone koje su u prethodnom periodu prepoznali kao najkritičnije u smislu da su građani koji tu žive ugroženi bukom što je, kako navodi, pre svega zona Cetinjske ulice.

"Tu ćemo sigurno da kontrolišemo", poručio je Divac i dodao da će kontrole vršiti i po prijavama građana.

1 / 3 Foto: RTS printscreen

Podsetio je da je završen projekat akustičnog zoniranja Beograda koji se odnosi na 24 sata što, objasnio je, znači da niko ne može ni preko dana, na primer u 17 sati, da pravi žurku na otvorenom i pojača muziku da sto decibela.

"U svakom trenutku se zna kolika je maksimalna buka koja je dozvoljena u gradu. Baziraćemo se na kontrolu u popodnevnim i noćnim satima, ali ukoliko dobijemo prijavu da neko pravi žurku u toku dana, svakako ćemo proveriti te navode i izvršiti kontrolu", poručio je Divac.

Istakao je da cilj nije kažnjavanje, već da se omogući da privreda funkcioniše i da ljudi normalno žive.

"Već dve godine pričamo o izmeni Zakona o buci i da će do ovoga doći. Nije lako izmeniti zakon niti uraditi projekat akustičnog zoniranja Beograda, mi sada tačno znamo kolika je buka gde dozvoljena. Ugostitelji su već upoznati sa svojim pravima tako da veliki broj njih već traži neke druge lokacije na koje će izmestiti svoje lokale kako bi mogli da rade 24 sata", rekao je Divac.

Naveo je da kazne za one koji ne budu poštovali novu odluku uopšte nisu male i dodao da je za pravno lice predviđena kazna u iznosu od 200.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 50.000 dinara, a za preduzetnika 100.000 dinara.

"Ukoliko neko u roku od godinu dana ponovi prekršaj, onda kazne idu od pola miliona do milion dinara, uz prekršajni nalog sudu", dodao je Divac.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.