VRATA STANA NE MOGU DA SE ZATVORE OD SMEĆA, DO PLAFONA JE! Stanari zgrade na Konjarniku u paklu, NIKO NEĆE DA ČISTI
Slika sa lica mesta, Foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

JEZIVA SCENA

VRATA STANA NE MOGU DA SE ZATVORE OD SMEĆA, DO PLAFONA JE! Stanari zgrade na Konjarniku u paklu, NIKO NEĆE DA ČISTI

Tako smo pisali i Centru za socijalni rad gde su nam objasnili kakva je procedura

Objavljeno: 13:13h

Na adresu instagram stranice serbialive_beograd stigla je pritužba stanarke stambene zgrade na Konjarniku, koja stanuje sprat iznad nje, a malo je reči da je situacija zabrinjavajuća!

"Žena koja stanuje na Konjarniku u stanu iznad mog živi u nehumanim uslovima. Inače se nalazi pod starateljstvom Gradskog centra za socijalni rad. Treba nam pomoć u čisćenju njenog stana, centar za socijalni rad je pokušao da nađe agenciju za čiđćenje, medjutim niko ne želi da se prihvati takvog posla. Molim Vas, svaka ideja je dobrodošla", napisala je Irina, a ukoliko imate rešenje za njen problem obratite joj se na njen Instagram pod nazivom pop_iriri.

Inače, ranije je portal Espreso pisao o problemima sa kojima se stanari u Breogradu susreću, a koji im prave upravo prve komšije.

Kompinica
foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

Tako smo pisali i Centru za socijalni rad gde su nam objasnili kakva je procedura u takvim slučajevima, kada komšije nisu u mogućnosti da reše problem ili osobe nemaju porodicu koja će brinuti o njima.

"Uloga i obaveza centra za socijalni rad je da lica, koja se obrate za pomoć ili za koja ima saznanja da se nalaze u stanju socijalne potrebe (prijava građana, drugih institucija...), upozna sa svim oblicima zaštite i uslugama koje pruža Gradski centar za socijalni rad u Beogradu kao i da u skladu sa procenom i potrebama preduzme mere iz svoje nadležnosti. Uloga stručnih radnika centra za socijalni rad, u situacijama kada je lice sposobno da samostalno štiti svoja prava i interese, je da upozna lice sa svim mogućnostima, pravima i uslugama koje pruža GCSR (materijalna podrška, savetodavni rad, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite...) kao i potrebnom dokumentacijom za njihovo ostvarivanje. To znači da GCSR nema prava da, lice poslovno i radno sposobno, bez pristanka i participacije , natera da koristi bilo kakva prava i usluge, kao ni da preduzima mere iz oblasti socijalne i porodično pravne zaštite. Takođe, GCSR može pokrenuti postupak lišavanja poslovne sposobnosti, ako za to obezbedi odgovrajuće dokaze na osnovu nalaza psihologa ili neuropsihijatra, što je samo polazni osnov za eventualnu odluku suda, za čije donošenje je predviđena pravna procedura. Sa druge strane, remećenje javnog reda i mira, ugrožavanje bezbednosti i zdravlja ljudi, nasilničko ponašanje, ne spada u domen rada socijalne zaštite i nije u nadležnosti GCSR.", navodi se u odgovoru.

Pravila kućnog reda u Srbiju su jasno definisana i daju stanarima mogućnost da sve one koji ih krše prijave komunalnoj miliciji. Za svaku buku koja do vašeg stana dopre u jačini većoj od 30 decibela u Srbiji se plaća kazna od 5.000 dinara do 200.000 dinara, zavisno od grada do grada.

Građani Srbije mogu da prijave svoje komšije za galamu, lupanje, bušenje, pomeranje nameštaja, lupanje u zid, pa čak i za glasni plač, isto kao i u Velikoj Britaniji, gde je za bučno plakanje osobama starijim od 16 godina propisana kazna u visini od 2.500 funti ili 2.830 evra.

Kompinica
foto: printscreen/instagram/serbialive_beograd

Izmenjena odluka

Krajem 2018. godine doneta je izmena odluke o kućnom redu, prema kojoj sada, osim upravnika, i stanari mogu prijaviti bučne komšije komunalnoj policiji i komunalnoj inspekciji. Kazna za bilo koju vrstu buke u zgradi je 10.000 dinara, a isti iznos je propisan i za držanje raznih predmeta na terasi, hodniku zgrade, za ostavljanje smeća ispred vrata.

U vreme kućnog reda mora biti apsolutna tišina, dok tokom ostatka dana buka bilo koje vrste, pa čak i plakanje, mora biti na sobnom nivou.

Što se tiče reda i mira Odluka o opštim pravilima je jasna, vreme odmora predviđeno je od 16 do 18 časova i od 22 do 7 časova ujutru. U danima vikenda, od 14 do 18 časova i od 22 do 8 ujutru.

O slavlju se obaveštavaju stanari

Osim što nema trčanja, buke, zabranjeno je i korišćenje kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi, na način da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade.

Takođe, zabranjeno je kroz prozore, vrata, balkone i lođe bacati bilo kakve predmete, kućno smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake, krpe i druge slične predmete. U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura), zbog neposredne opasnosti od požara, navodi se u Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

Ukoliko želite da organizujete proslavu, moguće je da to i sprovedete u delo, ali u dogovoru sa komšijama i upravnikom zgrade.

"U slučaju porodičnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1 čas posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi", navodi se u Odluci.

kućni red
foto: BEOKOM PRINTSCREEN

Kazne za remećenje reda i mira

Profesionalni upravnik zgrada Vladica Maksimović objašnjava za Blic da svaki grad propisuje svoju odluku o kućnom redu, a kazne za remećenje kućnog reda i mira kreće se od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice.

"U terminu koji je predviđen za odmor ne treba praviti buku. Što se slavlja tiče, ako neko organizuje proslavu, tu je da obavesti i komšije, kao i upravnika zgrade. Uglavnom to protekne u najboljem redu i sve se okonča do 1 čas posle ponoći. S druge strane, kada neko želi da renovira stan, potrebno je da obavesti i upravnika zgrade kao i da istakne na oglasnoj tabli, a kasnije da taj šut odloži i očisti adekvtno. Naravno komšije su o svemu obaveštene", priča Maksimović i dodaje:

"Što se žalbi tiče, sa ljubimcima imamo često problem, psi mogu stvarati buku. I na kraju, deca. Komšije često nemaju razumevanja za dečju igru, kada ih ima dvoje, pa dođe još dvoje i onda komšije zovu upravnika zgrade, pravi se zapisnik koji se ostavlja onome ko se žali. Ako se sa bukom nastavi, on može pozvati komunalnu policiju, a kasnije može platiti i kaznu, visina nije precizirana ali se kreće od 5.000, pa naviše", priča Maksimović.

Zabranjeno roštiljanje

Kada je roštiljanje na terasi u pitanju, na to zaboravite. Međutim, oni sa visoko ograđenim balkonom to ponekad mogu iskoristiti pa prekršiti i ovo "pravilo". Kazna za to može biti i oko 150.000 dinara. U posebnim delovima zgrade zabranjena je upotreba otvorenog plamena (upotreba ćumura i sl.), zbog neposredne opasnosti od požara, navodi se u Odluci.

Obaveštenje na vidnom mestu

Kako se dalje navodi, stanar koji izvodi građevinske, građevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prikaže mu odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih radova. Potom treba da postavi obaveštenje na vidnom mestu u zgradi, obavesti stanare o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova.

Šta podrazumeva kućni red

Pod kućnim redom, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi, navodi se u Odluci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.