VUK, ŠAKAL ILI VUČJI PAS? Beograđani u STRAHU od MISTERIOZNE životinje koja šeta gradom, OTKRIVAMO ŠTA JE ISTINA
Vučji pas, Foto: Printscreen/youtube/Novo jutro, Serbia live

ZAVLADALA JE PANIKA

VUK, ŠAKAL ILI VUČJI PAS? Beograđani u STRAHU od MISTERIOZNE životinje koja šeta gradom, OTKRIVAMO ŠTA JE ISTINA

Ekipa portala Espreso odlučila je da proveri o čemu se zapravo radi, pa smo kontaktirali Budimira Grubića direktora JKP "Veterina Beograd"

Objavljeno:

Među građanima je zavladala panika jer se društvenim mrežama širi snimak iz beogradskog naselja Slanci na kom se vidi životinja koja veoma podseća na vuka.

Životinju koja se našla na livadi pored puta snimili su prolaznici, a kako se može videti, ona deluje prilično mirno. Međutim, sami prolaznici su prvobitno bili ubeđeni da se radi o vuku, neki čak i da je u pitanju šakal, a s tim su se složili i mnogi korisnici društvenih mreža, dok su drugi tvrdili da je reč o vučjem psu.

Ekipa portala Espreso odlučila je da proveri o čemu se zapravo radi, pa smo kontaktirali Budimira Grubića direktora JKP "Veterina Beograd" koji je za naš portal objasnio da definitinvno nema razloga za brigu.

Budimir Grubić
Budimir Grubićfoto: Printscreen/youtube/Novo jutro

"Vuk je divlja životinja i vuk sigurno neće doći u naselje za razliku od lisice koja ponekad zaluta, ali se veoma brzo vrati u prirodu. Naravno, ima pasa koji su ukršteni sa raznim vrstama. Imate pasa koji jako podsećaju na vuka i već smo pre par godina imali situaciju da je isto ovako vučji pas napravio paniku. To je kombinacija genetskog materijala posebne vrste koji jako podsećaju oblikom i veličinom na vuka", priča naš sagovornik.

Bitna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste da se vukovi nikada ne kreću sami već uvek u čoporu, a kako naš sagovornik tvrdi, ovaj predeo nije baš najpodogniji da bi se u njemu nastanili vukovi.

"Treba napomenuti i da vukovi idu u čoporu, oni ne idu sami nikada. Svakako da to nije ni blizu vuka, da li mislite da bi se vzk zadovoljio da samo šeta tako? Između ostalog, taj deo prema Velikom Selu jeste priroda i ima šume, ali vukovi su ipak podalje, oni traže malo gušću šumu i njihov odnos prema naseljenim, urbanim delovima je beskrajno striktan", pojasnio je Budimir Grubić za portal Espreso.

Šta je vučji pas?

Postoji niz stručnjaka koji veruju da mogu razlikovati vuka, vučjeg psa i domaćeg psa, ali se to nije pokazalo tačnim kada su svoje dokaze predočili pred sudovima.

Vučji pas
Vučji pasfoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Godine 1955. u tadašnjoj Čehoslovačkoj urađen je biološki eksperiment kada je ukršten nemački ovčar sa karpatskim vukom. Pokušaj je dokazao da se potomci parenja pas i vučica, kao i vuk i keruša, mogu gajiti. Pretežna većina produkata parenja posedovala je genetske osobine za dalji uzgoj.

Godine 1965. posle okončanja eksperimenta, urađen je projekat za stvaranje nove rase, koje odabrane osobine vuka treba spojiti sa povoljnim osobinama psa.

Češkoslovački vučiji pas, priznat je 1982. od strane odgajivačkog saveza tadašnjeg Čehoslovačke, kao nacionalna rasa.

Opšti izgled: Čvrst konstitucijski tip, iznad srednje velikog, pravougaonog oblika. Građom tela, kretanjem, odlakanošću, bojom dlake i maskom sličan je vuku.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Pasmine vučjeg psa koje je priznala Međunarodna kinološka federacija su Čehoslovački vučji pas i Sarloški vučji pas.

Podsetimo, Beograd je prethodnih meseci postao grad u kom su se osim ljudi odomaćile mnoge životinje, pa čak i divlje.

Najsvežiji primer je rakun koji je sa vlasnikom usnimljen da se vozi tramvajem u Beogradu. Rakun je sedeo u krilu svog vlasnika, imao je povodac, a vlasnik ga je sve vreme češkao. Ovaj prizor snimio je neko od putnika u tramvaju u večernjim satima.

Pogledajte video:

Osim rakuna, Beograđani su ovog leta mučili muku sa zmijama kojih je bilo na svakom ćošku, ali to je pojava koja se događa svake godine u doba kada zmijama počinje sezona parenja.

Takođe, kasnije je na Konjarniku je u večernjim satima snimljen magarac! Životinja je delovala izgubljeno, u jednom momentu je stala nasred ulice a onda je otišla niz ulicu.

Snimak je objavljen na društvenim mrežama, pogledajte kako je to izgledalo.

Novobeograđani imaju čast da se najviše susreću sa životinjama u njihovom kraju. Tamo je neretka pojava da se domaće svinje šetaju blokovima, a i divljim svinjama, koje nam uglavnom dolaze sa Velikog ratnog ostrva, Novi Beograd je prva stanica.

I u beogradskom naselju Vojvode Vlahovića proteklog leta bilo je interesantno. Tamo su se u jednom trenutku letos pojavile svinje za koje su stanovnici pomislili da su divlje, međutim bile su u pitanju domaće svinje. Da su situaciju shvatili ozbiljno govori i činjenica da je u naselju osanuo i natpis upozorenja.

Naselje Vojvode Vlahovića kao da je u jednom momentu postalo farma, mesto po kom su se životinje slobodno šetkale pa je nakon svinja usledila najezda ovaca. Naime, celo stado se stacioniralo na parkingu između zgrada, a pogledajte kako je to izgledalo.

Jedno vreme ovce su trčkarale u ulicama u naselju Braće Jerković, a nekoliko ih je viđeno u Zemun polju.

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.