SVINJA PORANILA U ŠETNJU PO BLOKU 45: Nije divlja, ali OVO TREBA DA PRIJAVITE NJIMA! (VIDEO)
Svinja u bloku 45, Foto: Printscreen/facebook, Profimedia

NAJEZDA

SVINJA PORANILA U ŠETNJU PO BLOKU 45: Nije divlja, ali OVO TREBA DA PRIJAVITE NJIMA! (VIDEO)

Svinjama definitivno nije mesto na ulicama i ne mogu se šetati beogradskim naseljima

Objavljeno:

Od ranog jutra na mrežama je osvanuo snimak svinje koja se šeta 45. blokom na Novom Beogradu.

Ponovo je pokrenuta bezrazložna panika jer se radi o domaćoj svinji, a ne o divljoj kako građani prvobitno pomisle. Međutim, ono što je bitno da znate jeste da i ovakvu situaciju treba da prijavite JKP "Veterina Beograd" kako bi oni reagovali u skladu sa propisima.

Svinjama definitivno nije mesto na ulicama i ne mogu se šetati beogradskim naseljima, prema tome, kome god da je svinja pobegla iz domaćinstva, taj neko može biti adekvatno kažnjen ukoliko slučaj prijavite.

Da se vratimo sada na problematiku oko divljih svinja kojih u Beogradu za sada nema, ali građani iz nepoznatih razloga kače stare snimke i slike koje su nastale pre 3 godine kada je bila "invazija" divljih svinja na Novom Beogradu.

Portal Espreso je zbog novonastale panike kontaktirao Budimira Grubića direktora JKP "Veterina Beograd" koji je pojasnio kakvo je stanje i da li ima opasnosti od pojave divljih svinja.

Budimir Grubić
Budimir Grubićfoto: Printscreen

"U ovom trenutku apsolutno ne postoji razlog za brigu od pojave divljih svinja. Mi smo za sve ove godine izanalizirali mogućnost pojava bilo koje divlje životinje, one mogu dospeti u gradsko područje u slučaju ekstremno visokog vodostaja i nepogoda. Ne postoji način da se pojava divljih svinja spreči potpuno jer one zbog neke nepogode ili neke vrste njihove nelagode se mogu pojaviti, ali to je tretnutno ne postoji opasnost od toga", rekao je direktor JKP "Veterina Beograd".

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Zatim nam je objasnio da je upoznat sa tim da su se fotografije i snimci navodno viđenih divljači proširile na društvenim mrežama, ali nam je rekao da je ovo apsolutna dezinformacija i da se dešava da ljudi pomešaju domaće i divlje svinje.

"Što se tiče slika i snimaka da su se ponovo pojavile na Novom Beogradu to je dezinformacija. To su bile 2 domaće svinje koje su izašle ou dvorišta. Mi nemamo bilo kakvih prijava, bila je ta kada su poslate fotografije, ali smo ih ubrzo pronašli i utvrdili da su domaće svinje koje su samo pobegle iz nečijeg domaćinstva. Takođe se po društvenim mrežama vrte fotografije i snimci od pre 3 godine i širi se panika bez razloga", pojašnjava Budimir Grubić.

Kako kaže, građani se trenutno najviše žale na pojavu lisica u Beogradu.

"Imamo veliki broj prijava za lisice koje se pojavljuju, ali tu treba razjasniti zbog čega. Prosto sada su velike vrućine i glodari kojima se one hrane su zavučeni u rupe, prosto ta zona potrage za hranom se proširila i logično da će dospeti u urbanizovanije područje", rekao je.

Najčešće pitanje građana je ko je nadležan i kome prijaviti. Odgovor je jednostavan i naravno da treba da se obratite "Veterini Beograd" čiji su telefoni dostupni 24h svakog dana.

"Mi smo prosto nadležni za sve što je na javnim površinama i to su svakako divlje životinje. Naše ekipe nikada ne deluju same, prvi smo na licu mesta ali se u akciju uključuju obavezno i lovačka društva kako bi se sprečio bilo kakav nemili događaj", zaključio je naš sagovornik.

Bonus video:

00:51

Divlje svinje se šetaju Dorćolom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.