ŠUŠKA SE DA ĆE EVROPRAJD U BEOGRADU BITI OTKAZAN: Evo šta kažu organizatori!
Prajd, Foto: Espreso

prajd, da ili ne?

ŠUŠKA SE DA ĆE EVROPRAJD U BEOGRADU BITI OTKAZAN: Evo šta kažu organizatori!

Miletić je izričit u odgovoru da se zvanični plan i program nisu menjali, niti će se menjati

Objavljeno:

Do održavanja Prajda ostalo je manje od mesec dana, a već se naširoko govori o otkazivanju šetnje. Takve priče ovih dana su uzele maha, pa smo organizatore pitali postoji li uopšte mogućnost da se šetnja ne održi ili da Prajd bude odložen za neki drugi datum.

Odgovor koji nam je stigao bio je izričiti: Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LBGT pravima, a u okviru njega održaće se i šetnja 17. septembra.

- Neće biti nikakvog odlaganja, a čitava organizacija ostaje ista kao što je ugovoreno još pre tri godine - potvrdio je Telegraf Goran Miletić, direktor za Evropu u oblasti zaštite ljudskih prava.

Miletić je izričit u odgovoru da se zvanični plan i program nisu menjali, niti će se menjati.

- Ne može da bude nikakvih odlaganja kada je to zvanična manifestacija koja je zakazana još pre tri godine. To je manifestacija na nivou čitave Evrope i ne može se otkazivati i menjati. Ako bi se otkazala i promenila, to bi značilo isto kao da menjate ili odlažete Evroviziju. To je prosto nemoguće - objašnjava Miletić za naš portal i dodaje:

- Prajd će se održati od 12. do 18. septembra i to je jedini plan i program.

1 / 6 Foto: Marko Nikolić

Bezbednost učesnika na prvom mestu

Kada je reč o najavljivanju događaja Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi skup imao adekvatno obezbeđenje, Miletić navodi da je apsolutno sve izvedeno u skladu sa pravilima i procedurom, te dodaje da će učesnici, kao i celokupni prajd imati svoje privatno obezbeđenje koje će učiniti da ovaj skup prođe ponosno i bez incidenata.

- Nama po zakonu sleduje privatno obezbeđenje koje mora biti angažovano, kao i koordinaciju sa policijom, koju imamo stalno zapravo, tako da je sve potpuno regularno kao i svake godine - ističe Miletić za kraj razgovora.

Od Prajda prekinutog zbog nasilja, preko šetnji uprkos nasilju, do niza Parada ponosa bez incidenata, ali uz veliku policijsku zaštitu - borba za LGBT prava u Srbiji prešla je dug put, koji je na kraju doveo do prvog Evroprajda u jugoistočnoj Evropi.

Inače, Evroprajd je međunarodni događaja posvećen LBGT pravima, koji se svake godine održava u nekom od gradova u Evropi, dok je ove godine naša zemlja dobila tu počasnu titulu.

Kako je i najavljeno na zvaničnom sajtu beogradskog Evroprajda, ovo je velika prekretnica za LGBT zajednicu u celom regionu koja će označiti početak nove ere.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.