ZARASLI, PRELEPLJENI, OKRENUTI: Nevidljivi znakovi za vozače u Beogradu PRAVI SU PROBLEM! (FOTO)
Saobraćaj, Foto: Printscreen/RTS

SAOBRAĆAJ

ZARASLI, PRELEPLJENI, OKRENUTI: Nevidljivi znakovi za vozače u Beogradu PRAVI SU PROBLEM! (FOTO)

Ne primete ga ponekad ni najpažljiviji vozači. Semafor u Ulici partizanske avijacije na Bežanijskoj kosi, nije jedini saobraćajni znak u gradu koji se krije iza granja

Objavljeno:

Ko zna da čita znakove pored puta, život mu je mnogo lakši. A ko dobro vidi saobraćajne znake na putu spasio je život i sebi i drugima. Nisu zarasli u žbunje, pogrešno okrenuti ili izlepljeni nalepnicama samo oni na putevima van grada. Ima ih i na prometnim beogradskim saobraćajnicama.

Ne primete ga ponekad ni najpažljiviji vozači. Semafor u Ulici partizanske avijacije na Bežanijskoj kosi, nije jedini saobraćajni znak u gradu koji se krije iza granja.Ako je rastinje na javnoj površini, kao u ovom slučaju, gradsko Zelenilo je dužno da ga ukloni, kada dobije nalog od Puteva Beograda. Ako je na privatnoj površini, to je obaveza vlasnika parcele.

Na pitanje kako trenutno stanje utiče na bezbednost u saobraćaju, iz Sekretarijata za saobraćaj nismo dobili odgovor. U Agenciji za bezbednost saobraćaja rekli su nam da ovo pitanje nije za njih. I kada nisu teško uočljivi zbog žbunja - brojni saobraćajni znaci u gradu su na različite načine deformisani, iskrivljeni, oštećeni, izlepljeni, prljavi...

"Saobraćajna signalizacija mora biti postavljena tako da u svakom trenutku i u svako doba vozačima nedvosmisleno stavlja do znanja kakve su njihove obaveze, kakva su ograničenja, kakva su njihova prava. Vozač ne sme duže od jedne sekunde razmišljati šta mu se saobraćajnim znakom saopštava," naveo je Damir Okanović iz Komitet za bezbednost u saobraćaju.

Samo na Dorćolu, u blizini preduzeća Putevi Beograda, koje je nadležno da ih održava, primetili smo nekoliko izlepljenih i jedan znak okrenut za 180 stepeni.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

"Firme koje imaju sa nama ugovor koje održavaju te saobraćajne znake naravno svakodnevno imaju svoje redovne obilaske, imaju nedeljne obilaske, mesečne obilaske, vanredne obilaske, ali u svakom slučaju reagujemo i po prijavi sugrađana za bilo koji znak koji je kao što ste rekli ili izlepljen nekim nalepnicama, ili je okrenut nepravilno ili bilo šta slično," naveo je Vladimir Šobota iz JP Puteva Beograda

Od toga da su u lošem stanju, jedino je gore kada ih uopšte nema. Tek posle uključenja našeg reportera u Beogradsku hroniku, u svim jednosmernim ulicama koje vode u Marijane Gregoran na Karaburmi postavljena je signalizacija koja obeležava radove i obaveštava vozače gde je "kraj puta". Nadamo se da će ova reportaža uticati na nadležne u Sekretarijatu za saobraćaj da postave odgovarajući znak i na ostrvu u Dunavskoj na Dorćolu.

Vozači koji prolaze ovuda, ka Kalemegdanu, a ne poznaju put, lako mogu da zalutaju u traku suprotnog smera. Znak koji je obaveštavao vozače da moraju da skrenu desno i zaobiđu ostrvo, nije na svom mestu već dva meseca.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.