SRBI HLADE LUBENICE, PUNE BAZENE, PERU ULICE: Iz "Vodovoda" su nam otkrili na šta Beograđani najviše troše VODU!
Potrošnja vode, Foto: Aleksandar Čolić, Rina, Printscreen, Profimedia, Filip Plavčić

neracionalna potrošnja

SRBI HLADE LUBENICE, PUNE BAZENE, PERU ULICE: Iz "Vodovoda" su nam otkrili na šta Beograđani najviše troše VODU!

Napominju da voda iz gradskog vodovoda isključivo treba da se koristi za ishranu i sanitarne potrebe

Objavljeno:

Visoke temperature koje su zabeležene prethodnih dana, i koje nas tek čekaju naredna dva meseca, uticale su na povećanu potrošnju vode.

Građani, ne samo na teritoriji Beograda, već i čitave Srbije, koji nemaju svoj bunar, koriste gradski vodovod za zalivanje bašte, pranje ulica, hlađenje lubenica, pa čak i punjenje bazena i još mnogih drugih stvari za koje gradska voda nije ni približno namenjena.

Ilustracija
Ilustracija foto: Youtube printscreen

A ono što se s druge strane dešava je da se veliki broj građana javlja sa problemom nestašice vode na česmama, ili slabim pritiskom. I sve se to dešava u momentima najviših temeratura. Građani Zemuna juče su prijavili da u takvim uslovima ne mogu ni osnovne ljudske potrebe da obavljaju, i da ne znaju kome da se obrate.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

S tim u vezi, kontaktirali smo JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“. Na njihovom zvanilnom sajtu mogu se pronaći informacije o kvarovima na kojima ovo preduzeće radi, kao i koje ulice će i do kog momenta biti bez vode. Ali kako ulicu Marije Bursać u Zemunu nismo pronašli na spisku, a upravo su sa ove adrese građani prijavili problem, pitali smo Gradski viodovod o čemu se tačno radi.

Ekipe JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ su izašle na teren na predmetnoj lokaciji i ustanovili da u Ulici Marije Bursać u Zemunu ne postoji defekt na vodovodnoj mreži koji bi doveo do prekida u vodosnabdevanju ili umanjenog pritiska vode. Ali su obajsnili šta je najverovatnije prouzrokovalo slabiji pritisak vode.

"Do smanjenja pritiska ili poremećaja u vodosnabdevanju u pojedinim delovima grada dolazi zbog nenamenske i neracionalne potrošnje vode najčešće u rubnim delovima prestonice", rekli su za Espreso iz Vodovoda.

Havarija, Komunalno, Deligradska, Vodovod, Radovi
foto: Aleksandar Čolić

Upoznati sa činjenicom za koje potrebe građani koriste gradsku vodu, objasnili su da je potrošnja na rubnim delovima grada potrošnja gradske vode najveća.

"Zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura koje se beleže poslednjih dana u Beogradu, prosečna potrošnja vode na celoj teritoriji grada značajno je povećana, dok je rubnim delovima grada ta potrošnja veća i do nekoliko puta. Porast potrošnje posebno beležimo u jutarnjim i večernjim časovima, iz čega možemo da zaključimo da je u pitanju upravo neracionalno trošenje vode na aktivnosti kao što su: navodnjavanje i zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, kao i zloupotreba hidranata", objasnili su iz ovog javnog preduzeća.

Napominju da voda iz gradskog vodovoda isključivo treba da se koristi za ishranu i sanitarne potrebe.

"JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ apeluje na građane da vodu iz gradskog vodovoda troše namenski i racionalno i na taj način omoguće da svaki Beograđanin u svakom trenutku ima dovoljno pijaće vode", napomenuli su.

U okolini Užica isti problem

U pojedinim užičkim naseljima i pored zabrane dolazi do pojačanog nenamenskog trošenja vode, stoga iz JKP Vodovod ističu da bi u narednom periodu moglo doći do restrikcija, a pojedinim nesavesnim potrošačima preti i isključivanje sa mreže.

„Meštani pojedinih sela ne vode računa, zalivaju voćnjake i bašte što dovodi do tri puta veće potrošnje nego inače. Jasno je da se voćari vode računicom da se maline moraju zalivati i da je jedan kilogram vredan oko 10 tona vode, ali u slučaju nepoštovanja zabrane, uvodiće se prvo restrikcije, a zatim i isključenja“, izjavio je za medije Duško Ljujuć direktor JKP „Vodovod“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.