IZMERILI SMO TEMPERATURU U BG PREVOZU! Ulazili smo u sam PAKAO zvani BUS, u jednom radila klima, a živa je POLUDELA
Teperatura u gradskom prevozu, Foto: Dragana Udovičić, Espreso

leto je, vrelo je

IZMERILI SMO TEMPERATURU U BG PREVOZU! Ulazili smo u sam PAKAO zvani BUS, u jednom radila klima, a živa je POLUDELA

Trenutna temperatura u Beogradu iznosi 37 stepeni, a naša ekipa zaputila se da proveri kakvo je stanje u vozilima gradskog prevoza

Objavljeno:

Do kraja sedmice u našoj zemlji će se zadržati veoma toplo najvišom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepeni Celzijusa, a lokalno se očekuju i tropske noći kada će najniža temperatura biti viša od 20 stepeni.

U Beogradu će biti sunčano i veoma toplo. Ujutro će duvati slab vetar, a tokom dana i umeren jugoistočni. Jutarnja temperatura će se kretati od 18 do 23 stepena, najviša dnevna oko 36 stepeni, poslednja je prognoza RHMZ-a.

Kao i svake godine kad, narodski rečeno, zvezda upekne, veliki problem nastane u gradskom prevozu. Naročito su problematična vozila koja nemaju klima uređaje, a dešava se i da građani otvore prozor i u klimatizovanim vozilima tako da na kraju klima nema nikakvog efekta.

Temperatura, GSP
foto: Emillija Jovanović

Trenutna temperatura u Beogradu iznosi 37 stepeni, a naša ekipa zaputila se da proveri kakvo je stanje u vozilima gradskog prevoza.

Ušli smo u nekoliko vozila, prvo smo ušli u autobus na liniji 23 u kom je klima bila uključena, a naš termometar je izmerio da je temperatura unutra iznosila 29 stepeni. Iskreno, u autobusu se zaista osećala razlika i bilo je znatno prijatnije.

Temperatura u autobusu
Temperatura u autobusufoto: Emillija Jovanović

Na nekoj od narednih stanica ušli smo u bus na liniji 53 i neprijatno se iznenadili jer je u njemu bilo pakleno skoro kao i napolju, temperatura je iznosila 34 stepena, a pravu sreću su imali oni koji su uspeli da se domognu prozora jer klima nije radila.

Temperatura u autobusu 53
Temperatura u autobusu 53foto: Emillija Jovanović

Zatim smo odlučili da proverimo kakvo je stanje u tramvaju i ušli smo u 12-ticu koja je bila klimatizovana, ali ne dovoljno. Termometar je pokazao 32 stepena u tramvaju.

Temperatura u tramvaju
Temperatura u tramvajufoto: Emillija Jovanović

Onda smo ušli u 46 i opet završili u paklenih skoro 35 stepeni bez klime.

Temperatura u autobusu 46
Temperatura u autobusu 46foto: Emillija Jovanović

Poslednja linija kojom smo se provozali bio je autobus 26, čuveni mali autobus, večito krcat ali nas je prijatno iznenadio jer je u njemu bilo 30 stepeni, znači moglo je da se diše.

Temperatura u autobusu 26
Temperatura u autobusu 26foto: Emillija Jovanović

Biometeorološka prognoza

Todorović je istakao da će ove visoke temperature verovatno dovoditi i do određenih zdravstvenih problema kod pojedinaca, a kao najugroženije stanovništvo izdvojio je najstarije i one sa slabim imunitetom.

Druga veoma bitna stvar koja posebno zabrinjava jeste UV zračenje koje je od danas do srede u crvenoj zoni u skoro celoj Srbiji. Šta to znači i koliku opasnost predstavlja po ljude ispričao nam je meteorolog Nedeljko Todorović.

Indeks UV zračenja
Indeks UV zračenjafoto: Printskrin/hidemt.gov.rs

"Postoji razlika između UV zračenja i UV indeksa koji je u tabeli prikazan. Indeks je formula o prodornosti koja se računa. Kod nas UV zračenje ima prilično konstantu vrednost, to zavisi od ugla pod kojim se nalazi sunce. Do UV zračenja dolazi kada dođe do tzv. eksplozija na suncu. Kada je zima, sunce je niže i sve manje se dešavaju te eksplozije, dok se leti sunce nalazi više i onda češće dolazi do prodiranja UV zraka. Eksplozije se dešavaju leti recimo na 3 - 4 dana, nekad ih i duže nema, a sve se to može pratiti preko NASA sajtova koji obaveštavaju o tome", priča meteorolog Todorović za portal Espreso.

UV zraci su u mnogo čemu povoljni za ljudski organizam, ali suncu ne treba da budemo preterno izloženi zbog toga što pravi štetu koži.

Meteorolog Todorović
Meteorolog Todorovićfoto: RHMZ printscreen, Printscreen, Aleksandra Čolić

"Dakle, kod nas se UV zračenje malo menja ali menja se prvenstevno u zavisnosti od aktivnosti sunca i u principu nije opasna. Kada se na sucnu dogode eksplozije povećavaju se pored UV zračenja i X zraci kao i Infracrvena svetlost, itd. čitav spektar stvari jača. Inače, i tada to UV zračenje traje svega nekoliko minuta, možda se dogodi jednom ili dva puta u toku dana, a dešava se da se dogodi i noću. Mi smo u tim trenucima pod uticajem kratkotrajnog UV zračenja koje je praktično bezopasno, a u mnogo čemu i povoljno za ljudski organizam. Građani treba da se čuvaju sunca da ne bi izgoreli kožu", priča naš sagovornik.

Takođe, UV zraci imaju i svoju dobru stranu, pored toga što ne štete znatno oni pomažu u borbi protiv raznih mikroorganizama.

"UV zraci ubijaju viruse kao i X zraci, pomažu jačanju ljudskoj organizma i iz njih se stvara vitamin D. Ako se nađemo na suncu baš u trenutku kada se dešava pojačano UV zračenje to nam ne može mnogo naškoditi, do problema dolazi ako se čovek konstantno izlaže suncu recimo celo leto i tako godinama jer prosto ti zraci štete ljudskoj koži. UV zraci povećano ubijaju mikroorganizme tako da i na biljni, a i na životinjski svet utiču povoljno", zaključio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Pišite nam u komentarima kako se vi borite protiv vrućine.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.