OTKRIVENA SPOMEN PLOČA BIVŠEM AMBASADORU SAD U BEOGRADU!
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

DIPLOMATA

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA BIVŠEM AMBASADORU SAD U BEOGRADU!

Rekao je da Džordž Kenan nije bio običan ambsador i da je on kreirao sudbinu Jugoslavije drugačije od one koja joj je bila namenjena posle Drugog svetskog rata.

Objavljeno:

U Beogradu je danas otkrivena spomen ploča nekadašnjem ambasadoru SAD u Jugoslaviji Džordžu Kenanu, koji je radio u Beogradu od 1961. do 1963. godine.

Spomen ploču, na mestu nekadašnje ambsade SAD u ulici Kneza Miloša, otkrili su ambasador SAD Kristofer Hil, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ;sin nekadašnjeg ambasadora Kristofer Kenan.

Hil je rekao da su svi koji su imali privilegiju da služe u diplomatiji SAD svesni doprinosa Kenana i onog što je učiinio za SAD i za odnose SAD sa državama širom sveta a, kako je rekao, "pogotovo mi koji smo imali čast da služimo u ambsadi SAD u Beogradu".

"Svi mi sledimo njegov put i idemo njegovim stopama", rekao je Hil.

Naveo je da "nijedan drugi diplomata nije ostavio tako dubok trag i tako jako uticao na formiranje kursa američke diplomatije i na njene odnose i stavove prema drugim državama".

"Iskreno se nadam da svi Beogradjani i drugi koji vide spomen ploču biti svesni i pročitati da je jedan od najvećih američki diplomata bio na ovom mestu i hodao ovim trotorarima i ostavio dubok trag iza sebe ", rekao je on.

Hil je zahvalio svima koji su pomogli da se postavi spomen ploča nekadašnjem američkom ambasadoru sa, kako je rekao, željom da u tome što je radio Kenan pronadju inspiraciju za svoje delovanje. ; Vesić je zahvalio sinu nekadašnjeg ambasadora Kristoferu Kenanu što je danas u Beogradu i što deli trenutke kada Beograd ustanovljava sećanje na njegovog oca.

Rekao je da Džordž Kenan nije bio običan ambsador i da je on kreirao sudbinu Jugoslavije drugačije od one koja joj je bila namenjena posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da je Kenan jedan od najznačajnih američkih diplomjata, veoma uticajan i cenjen, te podsetio da je dao veliki doprinos razvoju američke diplomatske doktrine posle Drugog svetskog rata.

"Kenan je jedan od autora obnove Evrope posle Drugog svetskog rata a najzaslužniji je što je Jugoslavija, odnosno tadašnja Srbija dobijala veliku pomoć", rekao je on.

Kazao je da je Kenan promenio "ne samo istoriju ove zemlje (Jugosalvije i Srbije) nego je promenio i živote mnogih generacija, pa i sadašnjih".

"Nije obezbedio Jugoslaviji samo vojnu pomoć koje je u to vreme bila velika već i da SAD obezbedjuju konstantu kulturnu pomoć i mogućnost da naši ljudi studiraju u SAD", rekao je Vesić.

Dodao je da je nekadašnji ambasador SAD omogućio i da "čitave generacije mladih Jugoslovena - i Srba i Hvata i Slovenaca, Makedonaca.... odrastaju na zapadnoj kulturi i sa zapadnim vrednostima".

"Pomogao je i promenio živote svih nas...bio je kratko u Beogradu i za ve što je učinio za ovu zemlju i ovaj grad dugujemo mu veliko hvala", rekao je on.

Sin nedašnjeg ambasadora Kristofer Kenan je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu i što prisustvuje otkrivanju spomen ploče njegovom ocu.

Rekao je da bi njegov otac bio duboko dirnut tim priznanjem i tom počašću.

Naveo je da je njegov otac "jako voleo " svoj boravak u Beogradu, te naglasio da je za njega današnji boravak u Beogradu posebna prilika.

Spomen-ploča Kenanu, američkom diplomati i ambasadoru postavljena je na inicijativu Vesića, uz podršku ambasade SAD.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.