Uklonjen uvredljiv naziv za Rome na spomen-ploči stradalima u Novosadskoj raciji
Policija, Foto: Printscreen/TVPINK

strašno

Uklonjen uvredljiv naziv za Rome na spomen-ploči stradalima u Novosadskoj raciji

Na spomen-ploči stradalima u Novosadskoj raciji uvredljiva reč zamenjena je rečju "Rom"

Objavljeno:

Spomen-ploča u okviru spomen-kompleksa Žrtvama racije u Novom Sadu otkrivena je danas uoči obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije, a sa nje je uklonjen uvredljiv naziv za pripadnike romske populacije.

Na spomen-ploči stradalima u Novosadskoj raciji uvredljiva reč zamenjena je rečju "Rom".

Na taj način predstavnici grada su ispravili pogrdan naziv naroda koji je, pored Srba i Jevreja, podneo najveće žrtve tokom Novosadske racije tokom Drugog svetskog rata.

Inicijativu da se tekst ispravi podneo je Vojvodjanski romski centar za demokratiju, a podržale su je i druge romske organizacije.

Predsednik tog centra Aleksandar Jovanović rekao je da je naziv "Cigan" "pogrdan i pogrešan", ali se ranije koristio u javnom govoru.

"Ovo je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer govori u prilog tome da ta reč više ne treba da se koristi u komunikaciji. Mi smo Romi. Svi zajedno treba da radimo na toleranciji, na multikulturalnosti i da poštujemo jedni druge. Romske organizacije su pokazale jedinstvo u ovoj inicijativi", rekao je Jovanović i zahvalio se gradu na ispravci te greške.

Uoči ceremonije obeležavanja godišnjice Novosadske racije, 22. januara, Zavod za zaštitu spomenika kulture je očistio i ostale bronzane ploče sa imenima stradalih, a postavljene su i posude za paljenje sveća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.