MAJSTOR ODRAO BEOGRAĐANKU ZBOG KLIME! Naplatio joj 6.000 dinara, i pokvario joj UREĐAJ, pazite koga ZOVETE u KUĆU
Klima, Foto: Profimedia

svačega ima

MAJSTOR ODRAO BEOGRAĐANKU ZBOG KLIME! Naplatio joj 6.000 dinara, i pokvario joj UREĐAJ, pazite koga ZOVETE u KUĆU

Jedna Beograđanka kaže da se upravo ovih dana oko klime raspravljala sa majstorom

Objavljeno: 09:58h

Stiglo je toplo vreme, a kako se približava leto, mnogi su počeli da redovno uključuju i klima uređaje.

S obzirom na visoke majske temperature, i dolazak leta, mnogi već sada ne štede klimu. Prošlogodišnje liste čekanja, ne samo u servisima za klima uređaje nego i u prodavnicama, mnogi su zaboravili. Jedna od stvari koji se preporučuju pre letnje sezone jeste servis klime, piše Rts.

Jedna Beograđanka kaže da se upravo ovih dana oko klime raspravljala sa majstorom.

"Došao mi je majstor i pokvario mi je klimu. Šest hiljada, imam račun, imam sve. Apsolutno ne radi, ne funkcioniše", kaže sagovornica i ističe da ne zna šta će dalje.

A nije bez razloga ljuta i ojađena, jer dolazak majstora nije bio jeftin. Klima serviseri traže se kao zlato, što utiče i na cenu, mada kada ugreje u stanu, mnogi za nju i ne pitaju. Ipak, filter možemo sami očistiti, lako se izvlači, odstrani se prašina, a to je i obaveza vlasnika. Bar na 15 dana u sezoni. U protivnom klima će trošiti struju, a nećemo uživati.

"Rasturimo kompletan oklop, čistimo isparivač koji stvara nečistoće, tu stoji jedna kondenzaciona kadica, u njoj se taloži voda u kojoj može da se pojavi buđ, plesan, ili bilo šta. A najveći zahvat koji se radi posle dužeg rada klima uređaja, jeste skidanje turbine koja izbacuje vazduh. Ona je mnogo važna da bi to i dalje funkcionisalo", objašnjava Miroslav Simić, predsednik Republičke unije servisera klimatizacije.

1 / 6 Foto: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca/Facebook

Ova unija okuplja licencirane majstore koji poštuju fabričke standarde, izdaju račun, posavetuju vlasnika kako da u klimi uživa.

"Ljudi smatraju da se freon troši protokom vremena, freon se ne troši, on je u jednom zatvorenom sistemu. Postoje samo mikrocurenja koja mogu da izazovu određen pad količine freona", kaže Miroslav Simić.

Ne bavite se freonom, sistem se ne puni, već se traži majstor koji utvrđuje kvar zbog čega ova tečnost nedostaje. A evo još nekih zabluda.

"Svi gledaju da prođu što jeftinije da završe neki posao. Ako pravimo neku klasifikaciju, klima uređaj od 12.000 bitjua može da pokrije do 40-50 kvadrata i da može da napravi hlađenje koje je preporuka fabrike. Niko ne može da očekuje da sa jednom klimom može da se hladi na 18. To je nemoguća misija", ističe Simić.

Dvanaestica za stan do 50 kvadrata, osamnaestica je dobra za 70, 75, a dvadesetčetvorka rashladi i do stotinu kvadrata stana, naročito kuće.

Ako želite baš komfor pri kupovini, čitajte fabričku preporuku ili kupujte jaču klimu za manji prostor. Mada ni to nije najzdravije.

Kompletan servis, tvrde u Uniji, košta od 3.500 do 5.500 dinara.

Uvek tražite majstora sa licencom, a postoje licence isključivo i za rukovanje freonom, kažu u Uniji.

I uvek tražite originalan račun i za montažu i za popravku.

Tako ostvarujete garanciju i dugovečnost uređaja koji nije jeftin. Ali ako je neispravan, guta struju nemilice - a ne hladi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.