SERVISERI SE ČEKAJU I PO MESEC DANA, A AKO NE ČISTITE KLIMU, MOŽETE DOBITI KOKSAKI! Otkrili su nam ZLATNE SAVETE
Klima uređaji, Foto: Profimedia

razmišljajte na vreme

SERVISERI SE ČEKAJU I PO MESEC DANA, A AKO NE ČISTITE KLIMU, MOŽETE DOBITI KOKSAKI! Otkrili su nam ZLATNE SAVETE

U klima uređajima koji se nepravilno održavaju mogu se nakupljati gljivice, prašina, prljavština životinjskog i biljnog porekla

Objavljeno:

"Grejanje se servisira leti, a klima zimi", tako kažu iskusni koji ne čekaju poslednji trenutak kako bi mogli da uživaju u svom domu bez stresa da im je hladno ili vruće.

Paklene vrućine su najavljene ove nedelje, a kako ni prethodne nisu bile toliko podnošljive, potražnja za majstorima koji se bave servisiranjem klima uređaja je uveliko krenulo.

Međutim, zbog velike potražnje za serviserima, moraćete da zakažete termin i sačekate najmanje nedelju dana kako bi vam majstor pregledao klima uređaj.

A ako nemate sreće, i uređaj vam je u kvaru, načekaćete se još toliko kako bi majstor isti odneo u servis i popravio.

Klima uređaj
Klima uređajfoto: Profimedia

Redovan servis klime podrazumeva dolazak servisera barem jednom godišnje, kako biste "produžili život" vašeg uređaja, ali i zbog zdravlja i bezbednosti.

U klima uređajima koji se nepravilno održavaju mogu se nakupljati gljivice, prašina, prljavština životinjskog i biljnog porekla, a sve to može znatno naškoditi ljudima koji pate od alergija, podstaknuti napade astme, ali i uzrokovati razna druga oboljenja.

Nazvali smo jedan servis kako bismo proverili šta podrazumeva redovni servis klime, koliko košta i koliko često treba da se radi, gde smo dobili odgovor da sve to zavisi od toga u kakvom je stanju klima.

Redovan servis klime trebalo bi da se radi jednom godišnje, a ukoliko se uređaj koristi i za zagrevanje, onda svakako treba i pre zimske i pre letnje sezone, znači dva puta godišnje. Otvorimo klimu, očistimo filtere, unutrašnju jedinicu očistimo antibakterijskim dezinfeksionim sredstvom, i to košta od 2.500 do 4.000 dinara, u zavisnosti od kapaciteta klime, i proverimo da li fali freon", rekao je jedan od servisera sa teritorije Beograda za portal Espreso.

Naravno, ukolko majstor treba da vam dopuni freon, to treba da se dodatno naplati.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ono što vam serviseri sigurno neće reći, a što možda možete i samo zaključiti, jeste da ovih par stvari možete da uraditi sami, uz opreznost koja se podrazumeva, a to je da uređaj isključite sa napajanja dok to radite.

Potreba za serviserima se povećala zbog visokih temperatura pa je do majstora jako teško doći.

Nazvali smo još jedan prestonički servis da proverimo kada se najranije može doći do majstora.

Sledeći slobodan termin u kojem mogu poslati svoje servisere na adresu je naredne nedelje. Ljudi su se setili sad tik pred leto da im trebaju klime, a nas u Beogradu nema toliko kao, na primer, vodoinstalatera. Ukoliko nije u pitanju kvar, a samo vam treba čišćenje i hitno vam je, to možete i sami" dodao je za Espreso jedan od majstora koji se već godinama bavi ovim poslom.

Pitali smo našeg sagovornika kako se može bezbedno očistiti klima a da je približno spremna za sezonu kao kada bi je sredio profesionalac, gde nam je majstor dao par saveta:

- Isključite klimu iz struje;

- Polako podignite poklopac ili ga po potrebi skinite;

- Izvucite filtere tako što ćete prvo donje delove povući na gore a onda ih povucite prema sebi na dole;

- Potopite ih u vodu ili operite pod mlazom, u zavisnosti od toga koliko su prljavi. Ukoliko primetite da su fleke masne, možete naprskati neko sredstvo za odmašćivanje i dobro ga oprati pod vodom;

- Bilo bi dobro filtere naprskati alkoholom ili nekim sličnim dezinfekcionim sredstvom;

- Kada se skroz osuše, možete ih vratiti u na svoje mesto;

- Obrišite i spoljašnje delove klime.

Naravno, savet je da kao primetite da klima "drugačije" radi, da se nešto neobično dešava, pozovete profesionalce kako bi proverili o čemu se radi, dodao je sagovornik za Espreso.

Od presudne je važnosti pravilno i redovno čišćenje filtera i celog uređaja kako bi se sprečio razvoj infektivnog materijala, alergena i drugih nečistoća koje se emituju tokom rada. Ako se klima ne održava redovno i ne čisti, razne bakterije mogu da se nastane i izazovu infekcije disajnih puteva, očiju ili koži.

Osim raznoraznih bakterija, od klime se može "pokupiti" i koksaki virus, poznat kao uzročnik bolesti prljavih ruku, a može da se nastani u klimi. Simptomi bolesti slični su običnoj prehladi, ali uz visoku temperaturu.

Problem je što je koksaki virus teško prepoznati, veoma je otporan i dugo se zadržava u organizmu.

Zato je bitno da se klima uređaji redovno održavaju i čiste.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.