EKIPA ESPRESA JE POSETILA NOVI MUZEJ U ŽARKOVU, EVO ŠTA SMO ZATEKLI: Iz grada su nam otkrili sve o NJEMU (FOTO)
Foto: Espreso

ZAVIČAJNI MUZEJ U ŽARKOVU

EKIPA ESPRESA JE POSETILA NOVI MUZEJ U ŽARKOVU, EVO ŠTA SMO ZATEKLI: Iz grada su nam otkrili sve o NJEMU (FOTO)

Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se upravo ovde

Objavljeno: 21:20h

Kako bi se deo istorije Žarkova sačuvao od zaborava objekat koji je star dva veka pretvoren je u Zavičajni muzej koji je svečano otvoren 17. maja.

Na ovom mestu od 1840. godine nalazila se i jedna od najstarijih škola u Beogradu, a u 21. veku obnovljena zgrada dobila je novu primenu.

- Početkom prošlog veka Žarkovljani su dobili novu školsku zgradu, a objekat nekadašnje škole im je služio kao pomoćne prostorije. U poslednje vreme, meštani pamte da je ova znamenita kuća bila zapuštena i u veoma lošem sanju. Bilo nam je od izuzetne važnosti pre svega da sačuvamo objekat, da istaknemo njegovu istorijsku vrednost i darujemo Žarkovljanima Zavičajni Muzej, ističu iz Muzeja grada Beograda.

Žarkovo je jedno od najstarijih mesta prestonice, a postojalo je pre nego što je nastala opština Čukarica. Opština Žarkovo je ukinuta 1955. godine, ali deo beogradske istorije dogodio se upravo ovde.

Zavičajni muzej u Žarkovu
Zavičajni muzej u Žarkovufoto: Espreso

Održan je sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. Karađorđe započeo napad na Beograd, takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Laudon 1789. godine izvršili napade na Beograd.

Zato je prepoznat istorijski značaj, a projekat rekonstrukcije ovog starog i istorijski značajnog zdanja odobrio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

- Ideja za osposobljavanje ovog objekta pokrenuta je pre tri godine inicijativom meštana i vlasnika kompanija Gramis i producentske kuće Košutnjak film Miloša Spasenovića i Zorana Jankovića koji su donirali jedan deo sredstava za potrebe rekonstrukcije ovog važnog zdanja za kako za Žarkovo tako i za Beograd dok je ostatak finansijskih sredstava pristigao iz Uprave grada Beograda, uz pomoć Srđana Kolarića predsednik opštine Čukarica, ističu iz Muzeja grada Beograda i dodaju da su donacijom urađeni krovni pokrivač i krovna konstrukcija.

- Grad je prepoznao važnost pa je objekat dodelio Muzeju grada Beogada, a onda je finansirao i organizovao realizovao ostatak radova, prilikom saniranja prostora, ujedno ga adaptirajući za novu muzejsku namenu, objašnjavaju za Espreso.

Tabla koja napominje istorijski značaj objekta
Tabla koja napominje istorijski značaj objektafoto: Espreso

Dvorište Zavičajnog muzeja adaptiran je prostor gde će se održavati pesničke večeri, koncerti i sve ono što treba da ima svaki deo Beograda.

Osim toga, i prostor unutar zgrade namenjen je prezentovanju kulturno-umetničkog sadržaja - u toku je izložbena postavka “Izbor slika iz kolekcije Muzeja grada Beograda”, autora Predraga Đidića.

- Posetioci će imati priliku do juna da vide remek dela likovne umetnosti, domaćih autora, među kojima su radovi: Petra Lubarde, Lazara Vozarevića I drugih. U planu je da Zavičajni Muzej Žarkova bude aktivan kao galerijski prostor i istovremeno kao mesto sećanja bogate istporije naselja Žarkovo. Pored izložbenog karaktera, naš Muzej će posetiocima ponuditi i dodatni sadržaj u vidu koncerata, tribina i književnih večeri, navode iz Muzeja grada Beograda.

1 / 7 Foto: Espreso

Ulaz za sve posetioce je slobodan, ali nas je rastužila činjenica da njih gotovo da nema. Svakog dana, muzej hvata prašinu, čuvar sedi u dvorištu i "čuva" nešto što građani zaobilaze u širokom luku.

Naša kritika je posebno upućena starosedeocima Žarkova. Ljudi, kultura je ovog puta DŽABE!

Radno vreme Zavičajnog muzeja u Žarkovu:

Ponedeljak: zatvoren

Utorak, sreda, četvrtak i petak: 12-18 časova

Subota i nedelja: 12 - 19 časova

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.