U DOMU OMLADINE OTVOREN ŠALTER "OPEN BELGRADE"! Pomoći će izbeglicama iz Ukrajine da se informišu o PRAVIMA
Foto: Filip Plavčić

pomoć

U DOMU OMLADINE OTVOREN ŠALTER "OPEN BELGRADE"! Pomoći će izbeglicama iz Ukrajine da se informišu o PRAVIMA

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava

Objavljeno:

U Domu omladine u Beogradu danas je počeo sa radom šalter "Open Belgrade" namenjen informisanju izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u srpsku prestonicu, a predstavljen je i web sajt kao i aplikacija za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja u Ukrajini.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da na šalteru u Domu omladine izbeglice mogu da dobiju informacije o svim pravima koji im pripadaju prema našim zakonima.

- Vlada Srbije u martu je donela odluku prema kojoj svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu koje im daje pravo da borave, rade, otvraju bankarske račune, firme i da imaju sva prava koje imaju građani Srbije - istakao je Vesić.

On je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava koji će obezbeđivati besplatnu pravnu pomoć na ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Goran Vesić
foto: Sekretarijat za informisanje

Vesić je podsetio da je Beograd grad u koji je došlo više stotina hiljada izbeglica tokom ratova devedesetih, koji je imao migrantsku krizu, tako da ima iskustva sa izbeglicama.

- Ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Želeli smo da jasno pokažemo da ljudi koji beže od rata, koji nisu krivi što su došli ovde, koji su morali da napuste svoje kuće i sve što su imali, da su ovde dobrodošsli i da će moći da ostvaruju sva svoja prava u skladu sa zakonom - poručio je Vesić.

On je dodao da Srbija od početka sledi evropsku politiku kada je u pitanju rat u Ukrajini, da se obavezala da prihvati izbeglice iz ratom zahvaćenih oblasti i da oni imaju prava kao i u drugim evropskim zemljama.

Vesić je rekao da je došao na ideju o otvaranju šaltera pošto je kod njega počela da radi kao volonter devojka koja je došla iz Ukrajine i da je pričajući sa njom shvatio sa kakvim se problemima oni suočavaju.

Naveo je primere hroničnih bolesnika koji moraju da primaju terapije, kućnih ljubimaca, predškolskog obrazovanja i druge.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.