RADOVI ISPRED SKUPŠTINE POČELI U OKTOBRU: Posla ima još dosta, ali dokle se stiglo?
Printscreen/Youtube/Beogradske rs, Foto: Printscreen/Youtube/Beogradske rs

PLATO KOD DOMA NARODNE SKUPŠTINE

RADOVI ISPRED SKUPŠTINE POČELI U OKTOBRU: Posla ima još dosta, ali dokle se stiglo?

Najviše pažnje javnosti, čini se, privlači prostor ispred zakonodavnog doma

Objavljeno:

Bager uveliko kopa na prednjem delu platoa ispred Doma Narodne skupštine. Zadnji deo platoa, od ulaza u parlament ka Vlajkovićevoj, uglavnom je završen, ali još mnogo kvadratnih metara tek treba da se poploča ispred zakonodavnog doma Srbije. Kako deluje na osnovu trenutne slike sa terena, ali i na osnovu dinamike radova iz prethodnih meseci, čini se da će doći i kalendarsko leto pre nego što se završi rekonstrukcija ovog pločnika. A da se poštuju planovi i rokovi, što je nažalost češće izuzetak nego pravilo, sav posao ispred Skupštine Srbije trebalo je da bude okončan u februaru, odnosno znatno pre kalendarskog proleća. Jer, kada su početkom oktobra krenuli prvi radovi na ovom platou, iz grada su najavili da će njegova obnova biti završena okvirno u toku drugog meseca 2022.

Kako je jesenas ukazano iz Starog dvora, projektnim rešenjem predviđeno je zadržavanje postojećeg izgleda platoa uz blage korekcije geometrije i nivelacije samog terena.

Rehabilitacija zastora od kamenih ploča na površini od 4.500 metara kvadratnih, kako je tada istaknuto, radi se tako što se koriste postojeće ploče, uz prethodnu obradu i dodavanje određene količine novih istog kvaliteta i mehaničkih osobina i izgleda kao što su originalne ploče. Sve se to izvodi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Vrednost ovih radova, prema ranijoj najavi, iznosi 80.000.000 dinara, a za obavljanje ovog posla Narodna skupština, koja je i finansijer, angažovala je „Beograd put”.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/Beogradske rs

Ovaj pločnik godinama je bio devastiran. Njegova detaljna obnova najavljena je još pre sedam godina kada je izabrano pobedničko rešenje za obnovu tri trga među kojima i Trga Nikole Pašića, a u okviru koga bi se sređivao i prostor ispred parlamenta. Pobedničko rešenje autorskog tima Zorica Savičić i Zoran Dmitrović predvidelo je da ispred Doma Narodne skupštine bude raskošna fontana, a da se automobili sa parkinga izmeste u podzemnu garažu koja će se graditi u Vlajkovićevoj ulici.

Vlajkovićeva ulica
Vlajkovićeva ulicafoto: Aleksandra Čolić

Tada su iz grada najavljivali da će novac za projektovanje i sređivanje tri centralna trga (uz Trg Nikole Pašića to su i Terazije i Trg republike) biti obezbeđen iz prestoničke gradske kase i da je plan da uređenje počne 2016. Do danas je, uz dosta polemike i oprečnih stavova i uz preslaganje kocaka, prema tom pobedničkom rešenju delimično rekonstruisan samo Trg republike, dok Terazije i Trg Nikole Pešića i dalje čekaju.

Najviše pažnje javnosti, čini se, privlači prostor ispred zakonodavnog doma. Za njegov budući izgled jeste pre nekoliko godina izabrano rešenje, ali i pored toga i dalje se vode rasprave šta bi bilo najbolje da se tu uradi. Deo javnosti podržava ideju da on ostane otvoren prostor, oslobođen od automobila, ali drugi deo smatra da platou treba da se vrati izvorni izgled sa drvoredom i dekorativnim ogradama, kapijama i stražarama urađenim prema projektu arhitekte Nikole Krasnova koji su prostor oko Skupštine krasili do polovine prošlog veka kada su uklonjeni. Ovu ideju prošle godine nezvanično je podržao i deo gradske opozicije. Deo te ograde nedavno je vraćen iz Severne Makedonije gde je na Ohridu prethodnih decenija krasio prostor ispred vile Josipa Broza Tita.

( Espreso / Politika )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.