GRADIĆE SE 2 NOVA GROBLJA U BEOGRADU: Od septembra se uvodi i e-Čitulja
Groblje, Foto: Profimedia

JKP POGREBNE USLUGE

GRADIĆE SE 2 NOVA GROBLJA U BEOGRADU: Od septembra se uvodi i e-Čitulja

Ðukić je rekao da to preduzeće godišnje obavi između 13.000 i 14.000 sahrana

Objavljeno:

JKP "Pogrebne usluge" planira izgradnju dva nova groblja u Beogradu. Jedno će se nalaziti u Batajnici, a drugo u Kaluđerici, izjavio je v. d. direktora ovog komunalnog preduzeća, Vladan Đukić.

Takođe, prema njegovim rečima, groblja u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" se proširuju, a na sahrane se više ne čeka kao u jeku pandemije kada se, kaže, čekalo sedam do osam dana.

Ðukić je rekao da to preduzeće godišnje obavi između 13.000 i 14.000 sahrana, a da je tokom pandemije bilo do 18.000, kao i da je u nadležnosti "Pogrebnih usluga" 10 grobalja, odnosno oko 400 parcela sa oko 340.000 grobnih mesta.

- Po Zakonu o sahranjivanju i Odluci o sahranjivanju Grada Beograda naše preduzeće je u obavezi da sahrani preminule svih veroispovesti i siguran da ćemo moći da to radimo i ubuduće - rekao je Ðukić.

1 / 4 Foto: RINA

Naveo je da je u izradi aplikacija e-Čitulja koja će, kako kaže, korisnicima preko Gugl mape pomoći da dođu do grobnog mesta.

- Groblja se brzo šire, recimo, Orlovača je dijagonalno 17 kilometara i građanima je teško da se snađu i dođu do grobnog mesta, a aplikacija će olakšati pronalaženje - naveo je Ðukić.

Takođe, korisnici aplikacije će moći da izjave saučešće, naruče cveće ili venac, zapale sveću ili lampion, naruče sređivanje grobnog mesta, napišu čitulju...

- Mogu i da putem aplikacije obaveste poznanike i prijatelje da je neko preminuo ili pozovu na pomen. Takođe, moći će da objave čitulju u javnim glasilima, u digitalnoj formi ili u štampanom izdanju, a to će posebno značiti onima koji su u inostranstvu i ne mogu da dođu na sahranu - kaže Ðukić.

Dodaje da će JKP "Pogrebne usluge" tu aplikaciju ponuditi svim pogrebnim preduzećima u Srbiji i podseća da na teritoriji Grada Beogradu postoji još 180 grobalja koja su u nadležnosti opština, a koja će, kaže, pozvati da se pridruže projektu e-Čitulja.

- Aplikacija će biti testirana tokom juna i jula, u zavisnosti od toga kada će Republički geodetski zavod izvršiti mapiranje 340.000 grobnih mesta u okviru našeg preduzeća, a očekujemo da će u septembru biti u upotrebi - kaže Ðukić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.