U RUŠNJU IZVEDENA INKLUZIVNA OPERA "ČASOVNIČAR": Osobe sa bilo kojom smetnjom zaslužuju da se afirmišu! (FOTO)
Rušanj, Foto: Privatna arhiva

ŽIVIMO ZAJEDNO!

U RUŠNJU IZVEDENA INKLUZIVNA OPERA "ČASOVNIČAR": Osobe sa bilo kojom smetnjom zaslužuju da se afirmišu! (FOTO)

Kozić je svoju inspiraciju pronašao u događaju od pre jednog veka

Objavljeno:

Inkluzivna opera „Časovničar“, 14.04.2022. izvedena je u beogradskom naselju Rušanj u organizaciji udruženja građana ,,Rušanj" i udruženja ,,Živimo zajedno". Ulogu kompozitora i tekstopisca poneo je Ðorđe Kozić, dok je za produkciju zaduženo udruženje „Živimo zajedno“.

U operi učestvuju Nikola Radojlović i Nemanja Mitić kao tenori, zatim Andrijana Filipović i Olivera Milojević kao soprani, ali i bas, Miodrag Kastratović, uz podršku članova udruženja „Živimo zajedno“. Solisti opere su osobe sa različitim vrstama invaliditeta, dok su članovi hora korisnici udruženja „Živimo zajedno“ – osobe sa intelektualnim smetnjama u razvoju.

Kozić je svoju inspiraciju pronašao u događaju od pre jednog veka, koji predstavlja susret poznatih naučnika, Alberta Ajnštajna i Johana Vajsa, prilikom kog je Vajs predstavio jedan već naizgled realizovan patent – časovnik.

Ipak, nesvakidašnjost ovog časovnika za Vajsa je u tome što je on umeo da oseti duševno stanje svog korisnika.

1 / 11 Foto: Privatna arhiva

,,Ovo što radimo ima i inkluzivni karakter, jer uključuje i osobe bez smetnji u razvoju.", naveo je Kozić. On ističe da su projektima kao što je opera "Časovničar" značajan podsticaj za članove udruženja.

"Ideja je da operu izvodimo po mnogim gradovima što će biti prilika da i u drugim mestima uključimo ometene u razvoju, ali i da podstaknemo ostale stvaraoce da komponuju za takve osobe", rekao je sagovornik Espresa.

Glavna muška uloga u operi, lik časovničara koji pokušava da popravi sat slepoj devojci, poverena je Nikoli Radojloviću, koji ima smetnje sa vidom. Radojlović kaže da je saradnja sa ostalim učesnicima u inkluzivnom projektu kreativan proces koji ga lično, kako je naveo, ispunjava i opušta.

"Rad na operi znači mi ne samo zbog lične afirmacije, jer učestvujem u projektu koji pomaže da se poboljša položaj osoba sa bilo kakvom vrstom invaliditeta", rekao je Radojlović.

Devojku oko čijeg časovnika se prepliće radnja opera igra slabovida devojka Andrijana Filipović koja je komponovala muziku za pojedine segmente opere. Njen motiv da postane deo glumačke postave opera bila je, kako kaže, želja da dokaže sebi kolike su njene mogućnosti.

"Osobe sa bilo kojom smetnjom i invaliditetom zaslužuju da se afirmišu, a društvo treba da im pomogne koliko može", smatra Filipović. Na probama vlada pozitivna atmosfera, mi smo pre svega prijatelji, pa onda saradnici, kaže ona. Autor opere "Časovničar" Đorđe Kozić ističe da je delo napisao i komponovao sa željom da proširi dramski repertoar za osobe ometene u razvoju.

"Primetio sam da vole i žele da učestvuju u ovome i osećam da im to znači. Atmosfera je pozitivna i svi uživamo u tom zajedništvu. To mi je dalo poseban impuls da radim. Početna ideja se razvijala tokom vremena, pomogli su mi i izvođači i došli smo do konačnog oblika kojim sam zadovoljan", rekao je kompozitor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.