U BEOGRADU SU SE POSLEDNJI PUT OGLASILE PRE 22 GODINE: Znate li na ŠTA sve SIRENE za UZBUNU UPOZORAVAJU? (FOTO)
Sirena za uzbunu, Foto: Printscreen, Rina, Profimedia

NE VOLIMO DA IH ČUJEMO NI KAD SU REDOVNE PROBE

U BEOGRADU SU SE POSLEDNJI PUT OGLASILE PRE 22 GODINE: Znate li na ŠTA sve SIRENE za UZBUNU UPOZORAVAJU? (FOTO)

Nova oprema za svih 17 gradskih opština trebalo bi da počne da se ugrađuje do kraja godine

Objavljeno:

Pre 22 godine sirene za uzbunjivanje oglasile su se poslednji put u Beogradu. Prema zvaničnim informacijama, od 118, koliko ih ima u gradu, 49 je neispravno, a za 13 u tabli stoji oznaka nepoznato, piše "RTS".

Ne volimo da ih čujemo, pa čak ni kad su redovne probe. Od 118 sirena, koliko ih ima u Beogradu, najviše ih je na Paliluli i Čukarici – po 12, a najmanje u Sopotu – samo jedna.

Većinom su stare, pneumatske, postavljene još osamdesetih godina prošlog veka. Procena rizika i nova akustična studija predviđaju da ih bude 316 i to potpuno automatizovanih. Na moguću opasnost neće upozoravati isključivo zvučnim signalom.

- Biće moguće upozoravati i glasovnim porukama, tako da će za jedan deo teritorije grada Beograda ili jedne opštine moći da se daje posebna poruka pošto će sistem biti prilagođen da šalje poruke kako na fiksnu telefoniju tako i putem društvenih mreža, tako i na mobilne telefone u određenoj zoni, zavisno od opasnosti koja je u tom momentu prisutna ili se očekuje na nekoj teritoriji - objašnjava Darko Glavaš, sekretar Sekretarijata za poslove odbrane i vanrednih situacija.

Sirene, Sirene za uzbunu
foto: Printscreen/RTS

Na šta sve upozoravaju sirene?

Sirene upozoravaju na opasnost iz vazduha, od elementarnih nepogoda, požara, povećane radioaktivnosti. Najduži je zvučni signal za opštu mobilizaciju koji traje 180 sekundi. Sirene signaliziraju i prestanak opasnosti.

- Ovi signali bi trebalo da budu odštampani i u svim javnim institucijama i ustanovama istaknuti na vidno mesto. Vi sami ste svedoci da ako uđete u neku javnu ustanovu ili stambenu zgradu, da tih obaveštenja za građane nema - dodaje prof. dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Novi sistem će moći da detektuje različite opasnosti. Već su postavljeni senzori za nivo vodostoja na 64 bujična toka u gradu. Sistemom će se upravljati iz jednog centra i provere će biti elektronske.

- Više nije potrebno vršiti one probe kao što smo vršili nekada, probe prve srede u mesecu, u 15 sati da čujemo da li su te sirene ispravne i da li rade, već to sve elektronika obavlja imate povratnu informaciju da su sirene ispravne i da je to takozvano tiho uzbunjivanje ili tiha proba ispravnosti tih svih uređaja - naglašava Jakovljević.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

- Ovo su sistemi koji imaju svoja nezavisna napajanja, svoje nezavisne kanale, jer često se desi kada je određena opasnost ili kada je neka situacija da se izgubi napajanje za jedan deo grada, da se izgube telefonske linije, nekada i radio-veza tako da ovo je sistem koji je otporan na niz izazova koji se mogu desiti tokom same vanredne situacije - dodaje Glavaš.

Već nekoliko puta je prilikom raščišćavanja gradilišta od neeksplodiranih bombi korišćena mobilna sirena, specijalno vozilo opremljeno sistemom za uzbunjivanje. Nova oprema za svih 17 gradskih opština trebalo bi da počne da se ugrađuje do kraja godine.

Avram Izrael je bio na čelu Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje, a njegov glas gotovo da niko ni danas posle 23 godine od NATO bombardovanja nije zaboravio, a malo je onih koje ne podilazi strah kada ga čuju, o sirenama da ne pričamo.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.