MARIJANA KOLARIĆ NA ČELU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU
Od 2011. do 2015. radila je na poziciji stručne saradnice za kulturu u Gradskoj upravi grada Pančeva, Foto: Promo

upravo objavljeno

MARIJANA KOLARIĆ NA ČELU MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI U BEOGRADU

Kolarić je jedna od osnivača Galerije „Novembar“ u Beogradu

Objavljeno:

Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti i kustoskinja imenovana je danas na sednici Vlade Srbije za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Kolarić je jedna od osnivača Galerije „Novembar“ u Beogradu, gde je umetnička direktorka i glavna kustoskinja. Od 2011. do 2015. radila je na poziciji stručne saradnice za kulturu u Gradskoj upravi grada Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizilaze iz aktuelnih društvenih dešavanja.

Muzej savremene umetnosti
foto: stefan Jokić

Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019. Bila je selektorka i kustoskinja 17. bijenala umetnosti „SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji“ (2016) kao i kustoskinja izložbe „Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost“ u Muzeju kineske umetnosti (China Art Museum) u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. godine. UO Muzeja, Marijanu Kolarić ocenio je kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za obavljanje čelne pozicije u ovoj ustanovi nakon njenog predstavljanja Predloga kao strateškog dokumenta baziranog na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.