MARŠ! AMERIČKI NEONACISTA LETI IZ SRBIJE! Policija ga ispratila do granice
Robert Rundo, Foto: Savez komunisticke omladine Jugoslavije SKOJ

zbogom!

MARŠ! AMERIČKI NEONACISTA LETI IZ SRBIJE! Policija ga ispratila do granice

Robert Rundo ima 30 godina i za to vreme je uspeo da svoju biografiju napuni nasiljem, brutalnim napadima, a i u Americi pokušavaju da ga privedu pravdi zbog surovih napada na neistomišljenike koji se protive fašizmu

Objavljeno: 10:54h

Američki neonacista i osnovač zloglasnog ekstremnog desničarskog pokreta "Rise Above Movement" (RAM), Robert Rundo, proteran je juče iz Srbije, saznaje "Blic".

Kako saznajemo, njega je policija juče oko 19 sati sprovela do graničnog prelaza Trbušnica kako bi napustio teritoriju Srbije.

- Nakon kontrole lice je napustilo teritoriju Republike Srbiju i ušlo na teritoriju BiH - nezvanično saznaje "Blic".

Robert Rundo ima 30 godina i za to vreme je uspeo da svoju biografiju napuni nasiljem, brutalnim napadima, a i u Americi pokušavaju da ga privedu pravdi zbog surovih napada na neistomišljenike koji se protive fašizmu.

Da je Rundo u Srbiji objavila je američka istraživačka mreža “Bellingcat”, koja je otkrila da se ovaj "supremacista" iz Kvinsa u Njujorku, građevinski radnik i bivši robijaš, nedavno hvalio video snimkom ispred zida sa nacionalističkim grafitima u beogradskom naselju Karaburma. Na snimku poručuje i da je došao “da očisti taj deo grada”.

U Beograd je, kako piše “Bellingcat” stigao sa putešestvija Ukrajinom, Mađarskom, Bugarskom, a očigledno je da u srpskoj prestonici pokušava da napravi bazu. Nije samo na Karaburmi ovekovečio svoje aktivnosti, snimao se za svoj Jutjub kanal u kafiću u Knez Mihailovoj ulici, pozirao isred jezera Perućac... U međuvremenu je u Beogradu otvorio i firmu kojom promoviše svoj brend, a to mu omogućava i da dobije priveremeni boravak u Srbiji na godinu dana.

Rundo je do 2017. godine bio član mnogih bandi, a 2009. godine je osuđen na godinu i osam meseci zatvora jer nožem napao trinaestogodišnjeg člana protivničke bande. Nakon odslužene zatvorske kazne, preselio se iz Njujorka u Kaliforniju, gde je pre tri godine osnovao ovaj zloglasni pokret. Nije dugo trebalo da se pročuje za njih, članovi RAM-a uglavnom su, kako je pisao “Gardijan”, MMA borci, a plasirali su se i u brutalni “vodeći MMA klub ultradesničara“.

Trenirali su razne borbene sportove, i to sa jasnom namerom, da ih kasnije koriste tokom uličnih borbi i sukoba sa, recimo, pripadnicima "Antife" u Šarlotsvilu u Kaliforniji.

Noseći masku lobanje, članovi RAM-a specijalizovali su se za napad na demonstrante koji se protive njihovoj ideologiji. Rundoov pokret sarađuje i neonacističkom američkom bandom skinhedsa “Hammerskinsom”, sa kojom organizuje zajedničke obuke članova.

Trojica članova RAM zatvoreni su zbog nasilja na skupu “Ujedinite desnicu”, u avgustu 2017. godinje. Dvojica su još uvek u zatvoru. Zbog sličnog nasilja vođen je poseban slučaj i protiv Rundoa, ali je obustavljen u junu 2019. godine, uz objašnjenje da je “savezni akt po kome se teretio bio preširok”. Ovaj neonacista je od tada slobodan čovek iako savezni advokati pokušavaju da ospore ovaj ishod, a prvostepeno saslušanje tim povodom održano je ove nedelje. Presuda, odluka o tome da li će Rundo dočekati novo suđenje, ne očekuje se još nedeljama ili mesecima.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.