ČUKARICA SMRDI KAO DA JE U PAKLU! Šta se dešava sa OBALAMA BEOGRADSKOG MORA, nesnosan SMRAD na ADI CIGANLIJI!
Ada Ciganlija, Foto: Printskrin / N1

beograd

ČUKARICA SMRDI KAO DA JE U PAKLU! Šta se dešava sa OBALAMA BEOGRADSKOG MORA, nesnosan SMRAD na ADI CIGANLIJI!

Nesnosan smrad već nedelju dana oseća se u blizini Čukaričkog rukavca

Objavljeno:

Gušimo se danima, neverovatno je da se ovoliko oseti kanalizacija - kaže za 24sedam radnik lokala na Adi. Zbog rupe u zakonu niko nije nadležan za uređenje obale

Nesnosan smrad već nedelju dana oseća se u blizini Čukaričkog rukavca, kod Ade Ciganlije! O čemu je reč, izgleda niko ne zna, ali kako za 24sedam kaže radnik obližnjeg lokala, od neprijatnog mirisa se danima unazad, bukvalno, jedva diše.

– Gušimo se danima. Ovo nije normalno, ne znam šta stvara ovakav smrad, ali je neverovatno da se ovoliko oseti grozan miris fekalija i kanalizacije. Koliko sam primetio, pomora ribe nije bilo prethodne nedelje, tako da smrad sigurno nije od uginule ribe – kaže on.

Iako se u Čukaričkom rukavcu već godinama unazad talože velike količine đubreta, mulja i otpada, a akcije čišćenja se sporovode veoma retko, čini se da to nije uzrok smrada.

Veslači iz obližnjeg kluba žale se kako od neprijatnog mirisa ne mogu da treniraju, i da se maltene bore za vazduh.

– Smeća je uvek bilo, nekad više, nekad manje, ali da ovako smrdi nije se desilo nikada. Jedva treniramo – kaže Milutin K.

Reporteri 24sedam pokušali su da saznaju ko je odgovoran za uređenje rukavca, ali i od čega potiče neprijatan miris.

Iz Uprave Ade Ciganlije, navodeći da nisu oni nadležni, uputili su nas na JVP “Beogradvode”, ali su i oni “oprali ruke” od ovog problema, ističući da nisu zaduženi za kvalitet vode u rekama.

Naime, nadležnost vezana za vodotokove prvog reda, u koje spada i Čukarički rukavac, kao deo reke Save, prešla je na JVP “Srbijavode”, na osnovu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama.

Međutim, kako su ranije izjavljivali iz ovog preduzeća, ni oni nisu zaduženi za čišćenje priobalja, jer u njihovom opisu poslu nema komunalne delatnosti. Paktično, zbog rupe u zakonu, niko nije zadužen za uređenje obala, pa je taj posao “prepušten” samo savesti građana i povremenim akcijama čišćenja.

Odgovor šta stvara neprijatan miris nismo uspeli da saznamo, ali su o celokupnoj situaciji obaveštene nadležne službe, te su inspektori Agencije za zaštitu životne sredine 27. oktobra izašli na teren i uzeli uzorke vode. Poslali smo pitanja i Agenciji, ali do današnjeg dana nismo dobili odgovore.

Pretpostavlja se da je Topčiderska reka, koja se uliva u Čukarički rukavac, opet zagađena, i da je to, najverovatnije, uzrok neprijatnog mirisa. Dok priroda ne učini svoje, odnosno glavni tokovi odvuku i mirise ka Dunavu, izgleda da će žitelji ovog dela Čukarice morati i dalje da se “bore” sa smradom fekalija i kanalizacije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.