RASPAŠĆE SE KAO JUGOSLAVIJA: Zapad spremio krvavi scenario poznat još iz 1990-ih godina! (VIDEO)
U provinciji Tigraj zabeleženo snažno granitiranje, Foto: Profimedia

SVE VEĆE TENZIJE

RASPAŠĆE SE KAO JUGOSLAVIJA: Zapad spremio krvavi scenario poznat još iz 1990-ih godina! (VIDEO)

Vojska se u sredu sukobila sa tigrajanskim snagama u severnom delu provincije

Objavljeno:

Savezna Republika Etiopija spada u red ekonomski najbogatijih država na afričkom kontinentu. Međutim, ono što je muči je to što na njenoj teritoriji živi mnoštvo različitih etničkih grupa, pa postoji bojazan da bi se iz tog razloga mogla raspasti po šavovima.

Danas je u provinciji Tigraj zabeležno snažno granitiranje, pretpostavlja se da je preko 20 etiopskih vojnika ranjeno usled sve većih tenzija različitih etničkih grupa.

Premijer Etiopije Abij Ahmed Ali, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir za rešavanje graničnog spora sa susednom Eritrejom, odbio je da zaustavi sukobe u provinciji Tigraj koji bi mogli da prerastu u građanski rat.

Vojska se u sredu sukobila sa tigrajanskim snagama u severnom delu provincije. Premijer Abij tvrdi da su vladine baze napali Oslobodilački front naroda Tigraj (TPLF). TPLF je bio dominantna politička snaga u Etiopiji više od 20 godina, ali je propao sa Abijem kada je došao na vlast 2018. godine.

Američki državni sekretar Mike Pompeo poslao je poruku podrške Abija putem tvitera u sredu. Napetosti između Adis Abebe i TPLF-a eskaliraju od septembra kada je Tigraj održao regionalne izbore uprkos saveznoj vladi.

Na osnovu svega može se zaključiti da Etiopiji sada preti opasnost od eskaliranja ovoga sukoba u etnički građanski rat. Postoji očigledna sličnost ove situacije sa događajima koji su se dešavali na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

U poslednjih godinu dana bilo je mnogo izbijanja međuplemenskog nasilja, a tokom vikenda naoružani ljudi ubili su 32 osobe i zapalili 20 kuća na zapadu zemlje. Za ubistva je kriva grupa koja se odvojila od Oslobodilačkog fronta Oromo.

Zemlja je etnička mešavina različitih plemena - Amhara, Oromo, Tigrejci, Somalci, Sidama, Gurage, Volajta i nekoliko drugih.

Najveći deo borbi vodio je TPLF, koji je vodio Zenavi, koji je postao predsednik Etiopije 1991. godine. Zenavi je vladao zemljom do njegove smrti 2012. godine. Njegovu vladavinu obeležio je period tranzicije zemlje u kojoj je ekonomija najviše cvetala.. Nasledio ga jeHajlemarijam Desalenj (Volajta), koji je štafetu preneo na Abija (Oromo), 2018. godine. Ali kako je moć Tigrajanaca smanjena, rasli su etnički nemiri, posebno među Oromima, koji čine trećinu stanovništva zemlje od ukupnog broja stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.