IMA GA U SVAKOJ KUĆI A NEMAMO POJMA KOLIKO JE LEKOVIT! Pogledajte šta sve rešava ova biljka!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

IMA GA U SVAKOJ KUĆI A NEMAMO POJMA KOLIKO JE LEKOVIT! Pogledajte šta sve rešava ova biljka!

Ovom travaru, koji ima zbirku od 150 biljaka, Stara planina je drugi dom

Objavljeno:

Tomislav Stojanović je travar koji 25 godina bere bilje na Staroj planini, a najviše ceni "babin zub", jer smatra da je odličan za sintezu hormona, jačanje organizma, protiv starenja i benignog adenoma prostate.

- Jača i polnu želju kod oba pola. - objašnjava Stojanović.

Ovom travaru, koji ima zbirku od 150 biljaka, Stara planina je drugi dom.

- Znam gde raste šafran, od koga se skuplja prah sa tučka za spravljanje veoma skupog začina, znam gde se skriva mala mlečika za prostatu, vranilova trava ili podubica - najbolje za preventivu virusa i jačanje imuniteta - kaže Stojanović.

Protiv peska

Protiv peska i kamena u bubregu u žučnoj kesi uzeti 40g rastavića, 30g bele breze, zlatnice 20g i 10g korena zečjeg trna. Jednu kašiku mešavine staviti u pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i piti tri puta pola sata pre jela.

Do njega često svraćaju prolaznici da ih posavetuje za neki lek za muku koja ih je pritisla. Sve biljke koje je sam ubrao, biljne mešavine koje napravi za lečenje dijabetesa, prehlade, gripa, bakterije kandide, ešerihije koli, za lečenje prostate, oboljenje bešike i mnoge druge bolesti, prodavao je Stojanović godinama na pijačnoj tezgi u Nišu, a u poslednje vreme stari i neki novi kupci mogu da ga pronađu na keju ispred velikog mosta ispod koga protiče reka Nišava.

1 / 1 Foto: Profimedia

Antidijabet čaj

Pravi se od 40g pasuljevine, belog pasulja čučavca, 40g lista crnog duda i 20g lista borovnice. Kašiku mešavine preliti sa 2,5dl proključale vode i ostaviti 15 minuta. Procediti, podeliti na tri dela i piti pola sata pre doručka, ručka i večere. Dok se pije čaj paziti na ishranu (izbaciti šećer,hleb, namirnice koje sadrže skrob, a umesto krompira jesti krtole čičoke). Podneblje je zdravo i biljke su čiste.

- Ovde je veoma zdravo podneblje i čiste biljke, pa majčina dušica, sremuš, kantarion, milodih, podbel i plićnjak, koji su odlični za disajne organe, deluju bolje i brže nego bilje iz drugih delova Srbije - kaže Stojanović.

- Na sajmu hortikulture u Beogradu desilo se da je gospođa kupila moju vranilovu travu i zvala posle nekoliko dana da kaže da čaj ima neverovatan miris i ukus, a da se ona mnogo bolje oseća. Pitala je šta se dogodilo, a ja sam pomislio: “Priroda i - njeno blago!”

Tomislav kaže da je na Staroj planini jako cenjen i crni slez, od koga je dobar nadzemni deo koji štiti grlo i pluća, i biljka babin zub.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.