SPC I VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETU EKATERINU: Veruje se da ko traži LJUBAV svog života treba da joj se MOLI!
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ИСТИНОЉУБЉЕ - ДЕЛА СВЕТИХ ОТАЦА

SvetA Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska

SPC I VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETU EKATERINU: Veruje se da ko traži LJUBAV svog života treba da joj se MOLI!

Bila je veoma obrazovana, i vrlo dobro je poznavala grčku filozofiju, retoriku, medicinu i logiku, a uz to i vrlo prijatne spoljašnosti

Objavljeno: 07:56h

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetu Velikomučenicu Ekaterinu Aleksandrijsku, ranohrišćanku mučenicu, svetiteljku i zaštitnicu ljubavi sa kraja trećeg veka.

Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o veri. U toj raspravi ova svetiteljka je odnela pobedu, a car Maksencije je za kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred samu smrt, na Ekaterinin nagovor, ovi mudraci su se ispovedili i primili hrišćanstvo.

Ekaterina je bila mučena i ubijena u svojoj 18. godini, 24. novembra 305. godine. Veruje se da je prilikom pogubljenja, iz njenog tela tada umesto krvi poteklo mleko.

U jednoj viziji Isus Hrist joj je poklonio prsten, te je ona to protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Taj prsten i danas stoji na njenoj ruci.

Crkva
Crkvafoto: Printscreen/Youtube/BISERI PRAVOSLAVLJA

Bila je veoma obrazovana, i vrlo dobro je poznavala grčku filozofiju, retoriku, medicinu i logiku, a uz to i vrlo prijatne spoljašnosti.

Njene mošti čuvaju se na Sinaju. Krajem XIV veka iguman tog manastira bio je Srbin, Joanikije.

Pravoslavna tradicija kaže da postoji verovanje da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti ispunjena.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.