OVO JE KLJUČNA RAZLIKA IZMEĐU KORONE I MAJMUNSKIH BOGINJA! Radi se o samo 1 stvari
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen, Profimedia

POTVRDILI

OVO JE KLJUČNA RAZLIKA IZMEĐU KORONE I MAJMUNSKIH BOGINJA! Radi se o samo 1 stvari

Majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, koji pripada rodu Ortopoxvirus-a iz porodice Poxviridae

Objavljeno: 21:44h

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” potvrdio je juče prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji. U pitanju je muškarac naš državljanin u tridesetim godinama koji je doputovao iz Nemačke. Zdravstvena tema koja je nažalost aktuelna mesecima analizira se iz više uglova, a evo šta o njoj kaže nauka stavljajući akcenat na prirodu samog virusa.

Majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, koji pripada rodu Ortopoxvirus-a iz porodice Poxviridae.

Tokom pandemije koronavirusa tokom prethodne dve godine upoznavali smo se sa raznim varijantama virusa SARS- CoV-2 koji uzrokuje kovid 19. Bile su to mutacije alfa, beta, gama, delta, omikron, uz brojne podvarijante. Zbog celokupne situacije sa kovidom mnogi se zabrinuto pitaju da li će se pojaviti i varijacije virusa majmunskih boginja.

Između majmunskih boginja i koronavirusa postoji ključna razlika i sastoji se u tome što je prvi DNK a drugi RNK virus. Šta to znači? RNK virusi prave više grešaka u svom genetskom kodu dok se razmnožavaju u poređenju sa DNK virusima. Više grešaka znači i više mutacija a samim tim i više šansi da nova varijanta bude zaraznija i opasnija od prethodne (naravno, mnoge nove varijante manje se prilagođavaju okruženju i tako nestaju, a da mi nismo ni znali da one postoje, piše “theconversation.com”.

1 / 5 Foto: Profimedia

DNK virusi su stabilniji i u stanju su da “pročitaju” svoje genome. To ne znači da se oni uopšte ne mogu promeniti, ali je verovatnoća da dođe do bilo kakve promene manja u poređenju sa rizikom od promena RNK virusa.

Ovu razliku objasnila je i virusolog Ana Gligić napomenuvši da za razliku od koronavirusa koji je prelazio sa divljih životinja na čoveka i pritom mutirao postavši sve više zarazan i stvarajući težu kliničku sliku, virus koji izaziva majmunske boginje spada u DNK viruse, pa zbog evolutivne srodnosti majmuna i čoveka neće mutirati.

– Virus nema potrebu da se prilagođava čoveku, ali može da ojača, ne daj Bože, pa može da dobije na virulenciji – istakla je. Pročitajte ceo intervju sa našim stručnjakom.

Portal “theconversation.com” navodi da je teško znati pun spektar simptoma bilo kog virusa, pa je to slučaj i sa majmunskim boginjama. Ali sa porastom broja slučajeva počinju da se uočavaju i “atipične prezentacije virusa” pa se umesto plikova preko celog tela javljaju male rane.

Te atipične prezentacije verovatno nisu posledica značajnih promena u virusu pošto genetska sekvenca virusa kod pacijenta u Portugalu nije pronašla takve promene u odnosu na epidemije iz 2018. i 2019. godine. Pretpostavlja se da su se one javile jer je došlo do većeg broja infekcija pa samim tim i do šireg spektra simptoma.

Još jedan mogući razlog je taj što soj majmunskih boginja koji trenutno kruži u neendemskim zemljama ima tendenciju da izaziva blaže infekcije od soja iz centralne Afrike.

Imajući u vidu ono što znamo o drugim virusima boginja i stabilnosti DNK virusa, verovatno je da će se virus majmunskih boginja sporo menjati. Ovo nije jedini razlog za oprezan optimizam. Tu je i vakcinakoja je oko 85 odsto efikasna protiv majmunskih boginja. Bez obzira na to koliko je ljudi zaraženo, vakcina će i dalje biti efikasna, upravo zbog niske stope mutacije u poređenju sa RNK virusima. Drugim rečima, malo je verovatno da će se pojaviti varijante koje mogu da „izbegnu“ vakcinu, navodi ovaj sajt.

Važne su i mere javnog zdravlja poput praćenja kontakta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.