PRONAĐEN ČUVENI BROD KAPETANA KUKE? Amerikanci OSPORAVAJU neverovatno OTRKIĆE! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ČUVENO PLOVILO

PRONAĐEN ČUVENI BROD KAPETANA KUKE? Amerikanci OSPORAVAJU neverovatno OTRKIĆE! (VIDEO)

Kevin Sampšn, izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su naučnici nakon više od dve decenije potrage konačno pronašli ovo čuveno plovilo

Objavljeno:

Australijski stručnjaci saopštili su da su pronašli izgubljeni brod kapetana Džejmsa Kuka “Endevor”.

Kevin Sampšn, izvršni direktor Nacionalnog pomorskog muzeja, rekao je novinarima da su naučnici nakon više od dve decenije potrage konačno pronašli ovo čuveno plovilo.

– Možemo sa sigurnošću da potvrdimo da se radi o olupini “Endevora”. Ovo je važan trenutak. To je verovatno jedno od najvažnijih plovila u našoj pomorskoj istoriji – kazao je on.

Brod je u 18. veku nazvan “Lord Sendvič”

Endevor je bio brod britanskog istraživača Džejmsa Kuka kojim je plovio Tihim okeanom između 1768. i 1771. godine. Njime je otkrio delove sveta koji su Evropljanima u to vreme uglavnom bili nepoznati, uključujući delove Australije i Novog Zelanda, piše Sky News.

Međutim 1775. je brod već bio u dosta lošem stanju pa je prodat privatnom vlasniku koji ga je preimenovao u “Lord Sendvič”. Britanska mornarica ga je potopila 1778. u luci Njuport na Roud Ajlendu. Naučnici zadnje 22 godine istražuju to područje i detaljno pregledaju nekoliko olupina na tom lokalitetu. Upoređivali su njihov izgled sa planovima i merama “Endevora” i analizirali poreklo materijala.

Sampšn je rekao da se još moraju složiti “poslednji delovi slagalice” pre nego što se dobije službena potvrda pronalaska, ali je dodao kako je on, na osnovu arhivskih i arheoloških dokaza uveren da se radi o “Endevoru”.

Stručnjaci iz SAD-a: Ovo je preuranjena izjava

Ipak, stručnjaci iz SAD nisu toliko optimistični. Organizacija Projekat morske arheologije Roud Ajlenda (RIMAP) kazala je da se radi o preuranjenoj izjavi i “kršenju ugovora”. Izvršna direktorka RIMAP-a Keti Abas rekla je da su oni zapravo vodeća organizacija zadužena za ovo istraživanje.

– Postoje mnoga neodgovorena pitanja koja bi mogla pokazati da se radi o pogrešnoj identifikaciji. RIMAP razume vezu između australijskih građana britanskog porekla i “Endevora”, ali mi nameravamo da temeljimo naše zaključke na odgovarajućim naučnim procesima, a ne australijskim emocijama ili politikom – rekla je Abas.

Olupina za koju Sampšn tvrdi da pripada čuvenom brodu leži samo 500 metara od obale. Nalazi se 14 metara ispod površine i prekrivena je sa gotovo 250 godina naslaga sedimenta i mulja.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.