"BLISKI SUSRET" U SVEMIRU: Mask na udaru KINEZA, pršte OSUDE zbog incidenta sa satelitima
Ilon Mask, Foto: Profimedia

OSNIVAČ TESLE

"BLISKI SUSRET" U SVEMIRU: Mask na udaru KINEZA, pršte OSUDE zbog incidenta sa satelitima

Samo "SpaceX" je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuju širokopojasnu mrežu "Starlink-a" i planira raspoređivanje dodatnih satelita

Objavljeno: 14:30h

Kineski građani uputili su danas onlajn kritike na račun svemirskih ambicija Ilona Maska, američkog milijardera i osnivača kompanije "Tesla", nakon što se zvanični Peking požalio da je njegova svemirska stanica bila primorana da preduzme akciju izbegavanja kako bi izbegla sudar sa satelitima koje je lansirao Maskov program "Starlink".

Sateliti "Starlink-a", ogranka Maskove aerokosmičke kompanije "SpaceX", imali su dva "bliska susreta" sa kineskom svemirskom stanicom 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina ranije ovog meseca dostavila svemirskoj agenciji Ujedinjenih nacija, a prenosi agencija Rojters.

- Iz bezbednosnih razloga, Kineska svemirska stanica uvela je preventivnu kontrolu izbegavanja sudara - navodi Kina u tom dokumentu objavljenom na veb stranici Kancelarije Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

1 / 4 Foto: Profimedia

U objavi na kineskoj platformi "Weibo", koja je nalik Tviteru, jedan korisnik je rekao da su "Starlink-ovi" sateliti "samo gomila svemirskog smeća", dok ih je drugi opisao kao "američko oružje za ratovanje u svemiru".

Budući da postoji gotovo 30.000 satelita i drugih ostataka za koje se veruje da kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih svemirskih sudara.

Samo "SpaceX" je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuju širokopojasnu mrežu "Starlink-a" i planira raspoređivanje dodatnih satelita.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.