"OTELI SU ME KADA SAM IMALA 15 GODINA"! Ispovest žrtve trgovine ljudima koje ledi KRV U ŽILAMA (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

MUČNO

"OTELI SU ME KADA SAM IMALA 15 GODINA"! Ispovest žrtve trgovine ljudima koje ledi KRV U ŽILAMA (FOTO)

Svoje užasno iskustvo podelila je kako bi pomogla drugim devojkama u sličnoj situaciji i edukovala druge kako da prepoznaju otmičara i njegovu žrtvu

Objavljeno:

"Iskustvo je bilo traumatično. Stalno sam bila u stanju paralizujućeg straha i došla sam do tačke kada sam samo želela da umrem", ovako svoju ispovest počinje Alison Higl (20) iz SAD-a koja je kao tinejdžerka postala žrtva trgovine ljudima kada je bila primorana na intimne odnose.

Svoje užasno iskustvo podelila je kako bi pomogla drugim devojkama u sličnoj situaciji i edukovala druge kako da prepoznaju otmičara i njegovu žrtvu, piše "Dejli star".

Svog "trgovca" Alison je upoznala na poslu, preko kolege u Koloradu. Pretpostavila je da ima 21 godinu, ali kasnije se ispostavilo da je sedam godina stariji. Odmah po upoznavanju, stariji mladić ju je napio i odveo u kuću svojih roditelja.

"Sve čega se sećam jeste da sam bila gola i ispovraćana kada sam se osvestila. Pristojno sam ga pitala da li mogu da izađem i vratim se na posao. Onda me je zatočio", priseća se Higl.

Pod njegovom kontrolom je ostala tri mučne godine, tokom kojih ju je podvodio i konstantno drogirao, kako se ne bi opirala intimnim odnosima sa klijentima. Razvila je Stokholmski sindrom i mislila da nikada neće uspeti da pobegne.

"Bila sam u stalnom strahu, pa čak i kada bih uspela da pobegnem, uvek sam se vraćala, jer su moji otmičari bili jedina stabilna stvar koju sam poznavala", izjavila je devojka.

U početku prijatelji su pokušavali da joj pomognu da se izbavi iz zatočeništva, ali na kraju su odustali.

Majka nikad nije odustala od potrage

"Svi su me otpisali zbog zavisnosti od droge. Moja porodica je uglavnom odustala, ali roditelji nikad nisu prestali da me traže i nadaju se da ću se vratiti kući. Moja mama je slikala svaku fotografiju koju sam objavila na društvenim mrežama i prema njoj pokušala da dokuči gde se nalazim", dodaje Alison.

Godine zatočeništva konačno su okončane kada je jedna osoba postavljala kamere u apartmanu u kojem je bila zarobljena. Radnik je najpre mislio da je Higl ćerka jednog od otmičara, ali ubrzo se razuverio.

"Tajno mi je dao broj svog telefona i rekao da mu pošaljem poruku sa rečju "kokice", ako mi bude trebala njegova pomoć. Nekoliko dana kasnije poslala sam mu poruku koja je glasila: "Hvala ti za kokice, spasile su mi život juče", govori Alison.

Okrenula se veri

Muškarac joj je pomogao da pobegne samo nekoliko dana pre nego što su otmičari planirali da je odvedu u Meksiko, gde misli da bi je ubili.

Od njenog bega prošlo je dve godine, Alison se okrenula veri i uspela da pronađe sreću i mir, iako je mislila da tako nešto više nikada neće osetiti.

"Iako sam još na svom putu oporavka, znam da je Bog velik i da sam sigurna. Ne mogu biti srećnija", izjavila je devojka.

Kako prepoznati otmičara i žrtvu?

Svojim angažmanom danas želi da podigne svest o trgovini ljudima i pomogne drugima da uoče znake koji bi nekome mogli da spase život.

"Obično je osoba koja vas mami muškarac, ređe žena. Nude stvari koje nemate, a možda će vam trebati ili ih želite, kao što su novac, droga, automobil, mesto za život. Obećavaju vrlo ekstravagantan život i zauzvrat vam daju doslovno pakao", objasnila je.

Otkriva i kako možete da ustanovite da li je neko žrtva trgovine ljudima.

"Mnogi su već u situacijama koje ih čine ranjivijim, poput zavisnika, usvojenog deteta ili beskućnika. Svi različito reaguju, ali obično su žrtve mršavije, izgledaju prilično beživotno u očima, imaju podočnjake i modrice, stalno su sa istim muškarcem ili ženom i ako se odmaknu od njih, žrtva će govoriti više nego kada su prisutni", zaključila je.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.