BRAČNI PAR UKRAO MILIONE UGROŽENIMA OD KORONE I ISPARIO! Odsekli nanogice i POBEGLI, ostavili 3 dece iza sebe
Ilustracija, Foto: printscree/youtube

NEVERICA

BRAČNI PAR UKRAO MILIONE UGROŽENIMA OD KORONE I ISPARIO! Odsekli nanogice i POBEGLI, ostavili 3 dece iza sebe

Nkon presude u junu oni su imovinu i 450.000 dolara otkrivenih na bankovnom računu morali su da vrate državi

Objavljeno:

Ričard Ajvazjan i njegova supruga Marieta Terabelijan osuđeni su u odsustvu, nakon što su odsekli svoje elektronske nanogice i pobegli iz svog doma. Oni su pre toga bili u kućnom pritvoru jer su koristeći situaciju sa pandemijom korona virusa ukrali milione dolara državne pomoći namenjene preduzećima.

Par je u svojoj kući u Kaliforniji ostavio troje dece starosti 13, 15 i 16 godina, a pre odlaska ostavili su im oproštajno pismo.

- Jednog dana ćemo ponovo biti zajedno. Ovo nije zbogom - napisali su roditelji.

Od tada je prošlo više od tri meseca od njih ni traga ni glasa.

Njihovo bekstvo nije prečilo sud da ih u dosustvu osudi na zatvorske kazne i to Ričarda na 17, a Marietu na šest godina.

Nakon krađe živeli raskošnim životom

Odbegli par i Ričardov brat Artur, proglašeni su krivim u junu zbog bankovne prevare i pranje novca. Dvojica braće osuđena su i zbog krađe identiteta. Prema sudskim nalazima odin su koristili lažne dokumente i krali identitete ljudima među kojima su i preminule osobe, kao i studenti koji su davno kratko boravili u SAD na razmeni. Oni su na ovaj način podneli više od 150 zahteva za državnu pomoć u pandemiji za lažna preduzeća u San Fernandu.

Oni su Upravi za mala preduzeća predali lažne dokumente i falsifikovane poreske obveznice i platne spiskove, saopštili su federalni tužioci.

Par je zajedno sa Ričardovim bratom i još petoro saučesnika iskoristio novac za kupovinu tri vile u tri različita grana u državi Kaliforniji, a osim toga novac su trošili na kupovinu zlatnik, dijamanata, nameštaja, skupocenih satova i motora.

Nkon presude u junu oni su imovinu i 450.000 dolara otkrivenih na bankovnom računu morali su da vrate državi.

- Kada su građani SAD-a bili najranjiviji, nekoliko pojedinaca je razmišljalo samo o tome kako da se što lakše obogati. Njihova kazna je u skladu sa zloinima koje su počinili. Ne znam da li je Ričard sam napravio plan,a li je od osam osoba koje su osuđene u ovom slučaju, njemu izrečena najoštrija kazna. Ostali su osuđenj na šest godina i manje - rekao je Rajan Korner, specijalni agent u Kancelariji za istragu Poreske uprave.

Na izricanju presude sudija je Ričarda nazvao hladnokrvnim prevarantom koji ne poštuje zakon.

- On je osoba koja prevaru smatra velikim dostignućem - rekao je sudija, prenosi CNN.

Njihovo troje dece, roditelji i ujak prisustvovali su izricanju presude u ponedeljak.

FBI nudi nagradu za informacije o paru

FBI
foto: Profimedia

Ono što je za sada nepoznato je gde se odbegli par nalazi. FBI nudi 20.000 dolara nagrade za informacije koje bi mogle da olakšaju njihovo hapšenje.

Advokat Ričarodovog brata kaže da su tužioci preuveličali umešanost njegovog klijenta u ovaj zločin.

- Važno je da se napomene da je vlada više puta napomenula da se radi o sumi od 18 do 20 miliona dolara, ove brojke se razlikuju od službenika do službenika. Međutim, sud je Ričara osudio zbog sume od 1,5 miliona dolara - rekao je advokat.

On je dodao da se sa Ričardom nije čuo od njegovog bekstva u avgustu.

- Da je Ričard ovde on bi objasnio svoju stranu priče. Time bi objasnio svoju ulogu u ovoj prevari, odnosno njegovu ulogu vođe grupe, ulagača novca, oca i supruga - rekao je advokat na suđenju.

Advokat je takođe rekao da porodica sumnja da se neki kriminalci možda oteli ovaj par.

- Ričard je optužen za zaveru u kojoj je učestvovalo desetine ljudi, a samo nekoliko njih je osuđeno. Ako je on on zaista organizator i zna sve, možda je neko od njih želeo da ga ućutka. U poruci kojoj su ostavili deci rekli su da se suočavaju sa pretnjama i da žele da odu kako bi spasili decu- kaže advokat.

Marietin advokat opisao je odbeglu ženu kao odanu suprugu i privrženu majku punu ljubavi za svoju porodicu, koja je stalo izdržavala ne samo svoju porodicu već i svoje roditelje, svekrvu i rošenu sestru.

- Sudija je to prepoznao, budući da je dobila daleko manju kaznu od svog supruga - rekao je advokat.

Deci određen staratelj

Njihovo troje dece nalazi se pod starateljstvom baka i staratelja kog je dodelio sud. Staratelji su u međuvremenu od države podneli zahtev za izradu pasoša, kako bi mogli da otputuju kod rođaka u Jermeniju kako bi izbegli medijsku hajku koja se povela pred izricanje presude.

Advokati su se protivili odluci suda da počinitelje osude u njihovom odsustvu jer su želeli da se ceo proces odloži dok se oni ne pojave kako bi mogli da svedoče.

Još pet odoba uključujući suprugu Ričardovog brata izjasnili su se krivim po raznim tačkama optužnice u ovom slučaju.

Četvorica muškaraca osuđena su na kazne od uslovne do šestogodišnje robije, dok je izricanje presude za Arturovu suprugu zakazano za 6. decembar.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.