AUSTRIJA DONELA ODLUKU! Od ponedeljka LOKDAUN za sve građane, od februara OBAVEZNA VAKCINACIJA?
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO!

AUSTRIJA DONELA ODLUKU! Od ponedeljka LOKDAUN za sve građane, od februara OBAVEZNA VAKCINACIJA?

Potpuni lokdaun

Objavljeno: 11:01h

Austrijska vlada odlučila je da od ponedeljka uvede potpuni lokdaun, i za vakcinisane i nevakcinisane građane.

Takođe, kako piše Blumberg, od februara se uvodi obavezna vakcinacija.

Zbog teške epidemiološke situacije, a u dogovoru sa guvernerima pokrajina, odlučeno je da "lokdaun" traje najduže do 12. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i posle tog datuma.

Austrijski kancelar rekao je na pres konferenciji da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

- Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro - rekao je Šalenberg.

Dodao je da je dugo postojao politički konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija, ali da se mora gledati realnosti u oči.

- Predugo smo polazili od toga da je moguće da ljude uverimo da se dobrovoljno vakcinišu, radi svoje i zaštite bližnjih. Ali, moramo priznati realnost - rekao je Šalenberg.

Aleksandar Šalenberg
foto: Printscreen/Youtube

Ukazao je da je previše političkih snaga koje se bore protiv vakcinacije, što je neodgovorno i predstavlja atak na zdravstveni sistem, a posledice su prepune intenzivne nege i ogromna ljudska patnja.

- Zato smo se odlučili za teške mere. U celoj zemlji biće obavezna vakcinacija od 1. februara. To je jedini način da izađemo iz začaranog kruga infekcija. Ne želimo peti, šesti talas... Virus ostaje, moraćemo da živimo sa tim, a jedini put je vakcinacija - rekao je Šalenberg.

On je naveo da će lokdaun, koji stupa na snagu u ponedeljak, trajati maksimalno 20 dana za vakcinisane i izlečene od korona virusa, za koje će biti okončan 13. decembra.

Šalenberg je najavio i da će biti mera pomoći, jer nikome ovakva odluka, kaže, ne pada lako, ali se zbog loše epidemiološke situacije, ne samo u Gornoj Austriji i Salcburgu, moraju preduzeti ovakvi koraci.

U Beču nevakcinisanima stiže pismo sa terminom za vakcinaciju

Građani Beča, koji do sada još nisu vakcinisani protiv korona virusa narednih dana dobiće pismo od Grada u kojem se, pored poziva na vakcinaciju i objašnjenja važnosti imunizacije, nalazi i rezervisani termin.

Pismo je napisano u saradnji sa austrijskim zdravstvenim osiguranjem (OeGK).

- Vaš lični termin na kovid vakcinu je stigao - piše u pismu namenjenom nevakcinisanima.

Za prve primaoce pisma, rezervisan je 26.novembar, a ko ne može da dođe na predloženi termin moli se da ga stornira, odnosno pomeri.

U pismu se ukazuje i da će, zbog razvoja pandemije u Austriji u sve više oblasti važiti "2G" pravilo, odnosno pristup će imati samo vakcinisana ili izlečena lica.

Slična pisma razmatraju i druge pokrajine, a Beč je prva pokrajina koja ih je poslala nevakcnisanima, sa ciljem pospešivanja vakcinacije.

Gradske vlasti i OeGK ukazuju da ostaje da se vidi da li će nevakcinisani iskoristiti za njih rezervisane termine i poziv na vakcinaciju.

Inače u Beču trenutno ima oko 340.000 nevakcinisanih građana, za koje je rezervisan termin za vakcinaciju. U pismu se pojašnjavaju i svi mitovi koji kruže društvenim mrežama o vakcinama, kao i lažnim vestima.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.