NEVEROVATAN SLUČAJ U KOLORADU: Kućna mačka POZITIVNA NA KUGU, zna se i kako se ZARAZILA
Ilustracija, Foto: Profimedia

STANOVNICI OKRUGA U PRIPRAVNOSTI

NEVEROVATAN SLUČAJ U KOLORADU: Kućna mačka POZITIVNA NA KUGU, zna se i kako se ZARAZILA

Stanovnici okruga savetuju se da izbegavaju da njihovi ljubimci dođu u kontakt sa glodarima u divljini, posebno bolesnima ili mrtvima

Objavljeno:

Kućna mačka iz Kolorada testirana je pozitivno na bubonsku kugu prošlog meseca, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

U ponedeljak je Javno zdravlje okruga Džeferson (JCPH) objavilo u saopštenju da je domaća mačka iz Evergrina u Koloradu testirana pozitivno 29. oktobra, i tako postala prva mačka sa kugom u okrugu ove godine, piše “Pipl”.

Iz JCPH navode da se mačka verovatno zarazila nakon što je naišla na pacova.

Iz američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) podsećaju da je kuga bolest uzrokovana bakterijom Yersinia pestis, koja možda da zarazi ljude i druge sisari putem ujeda buve. Životinje poput prerijskih pasa, veverica i drugih glodara često nose tu bolest. U saopštenju JCPH se navodi da su mačke podložnije kugi i da mogu da umru ukoliko se bolest ne tretira na vreme.

- Normalno je i očekivano da se neke životinje zaraze kugom u okrugu Džeferson svake godine. Dobra vest je da su moderni antibiotici efikasni protiv kuge – istakao je zvaničnik JCPH Džim Rada.

Stanovnici okruga savetuju se da izbegavaju da njihovi ljubimci dođu u kontakt sa glodarima u divljini, posebno bolesnima ili mrtvima.

Prema CDC, ljudi mogu dobiti kugu preko ujeda zaražene buve ili diranjem zaražene životinje. Iako je ova bolest retka, ako se na vreme uoči može se izlečiti antibioticima. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, jezu, mučninu, slabost, otečene ili bolne limfne čvorove. U slučaju da se takvi simptomi pojave, potrebno je što pre otići lekaru.

“Pipl” podseća da je letos 10-godišnja devojčica iz La Plate umrla od kuga, što je bio prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Koloradu za šest godina.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.