MLADA ZABRANILA AUTISTIČNOJ SESTRI DA DOĐE NA SVADBU: Kada čujete razlog, NEĆE VAM BITI DOBRO!
Venčanje, Foto: Profimedia

borba

MLADA ZABRANILA AUTISTIČNOJ SESTRI DA DOĐE NA SVADBU: Kada čujete razlog, NEĆE VAM BITI DOBRO!

Kad je buduća mlada rekla roditeljima da je neće pozvati na venčanje, oni su je nazvali sebičnom i bezosećajnom.

Objavljeno: 19:25h

Moja sestra Ana ima 22 godine i izraženi autizam, uglavnom ne priča, osim u krugu porodice. Ona ne shvata granice, a kad sam roditeljima spomenula zabrinutost zbog toga, nazvali su mene bolesnom. Bilo mi je jako teško isključiti je s venčanja, ali nisam imala izbora. Udajem se za tri meseca, a venčanje će biti jednostavno, ništa skupo, rekla je neimenovana buduća mlada (22) iz SAD-a.

Kaže kako se autističnoj sestri jako sviđa njen verenik Majkl i svaki put ga želi poljubiti kad ga ugleda. Hvata ga za ruke i loše reaguje kad joj ne dopuštaju takvo ponašanje i brane joj da mu se približava. Pokušavali su joj objasniti da ne može 'skakati' na njega čim se pojavi, ali ona to ne shvata, ne vidi ništa loše u tome.

Kad je buduća mlada rekla roditeljima da je neće pozvati na venčanje, oni su je nazvali sebičnom i bezosećajnom. Čak su išli toliko daleko da su komentarisali kako je na prvo mesto stavila 'nekog muškarca umesto vlastite sestre'.

- Pitali su me kako mogu očekivati da će se oni složiti s tim. Rekli su da sam sebična, da Ana ima poremećaj i možda nikad neće iskusiti vlastito venčanje. Rekli su da ja imam Majkla koji će biti uz mene verovatno do kraja života, dok ona nema nikoga te da bismo trebali imati malo više razumevanja - ispričala je.

Nakon nekog vremena roditelji su je nazvali i rekli da ni oni neće prisustvovati venčanju te da više ne dovodi Majkla u njihovu kuću, da je tako najbolje.

- Rekli su mi da je normalno da Ana želi ljubiti i grliti Majkla, da je to normalno za ženu njenih godina te da ona ne razume što njena osećanja znače. Predložila sam im da Ana prati venčanje putem weba na šta su oni kazali kako nisam fer, jer Ana zaslužuje biti tamo i pratiti sve uživo - dodala je.

- Čak sam predložila da mi platimo nekog stručnog ko bi bio uz nju taj dan kako bi oni mogli doći na venčanje, no počeli su me ispitivati: 'Šta bi napravila s njom da mi umremo?'. Sve se zakuvalo kad sam im odgovorila da Ana nije moja odgovornost i ne mogu je celi život vući za sobom. Rekla sam im kako više ne želim stavljati svoj život po strani kako bi ona uvek bila na prvom mestu. Radila sam to do svoje 18 godine. Bilo je sve u redu dok Ana nije upoznala Majkla - nastavila je.

Priznaje kako ju je malo strah šta je u stanju napraviti njihovoj deci jednog dana kad ih budu imali. Spomenula je to i roditeljima, no oni nisu imali razumevanja.

- Poslali su mi poruku da ih više ne kontaktiram 'sve dok ne budem bila spremna učiniti pravu stvar' - rekla je.

'Odgovornost roditelja je da osiguraju poštovanje granica'

Komentari na njenu objavu na Redditu bili su uglavnom puni podrške i zgražavanja što njeni roditelji nisu preduzeli više kako bi sprečili da se Majkl oseća neugodno u Aninoj blizini.

- Trebali su ti kao mladi dopustiti da taj dan Majkla imaš samo za sebe - napisao je neko.

Bilo je i komentara ljudi koji imaju iskustva s autističnim osobama.

'Podučavanje deteta s autizmom nekim granicama ponekad je nemoguće. Odgovornost roditelja je da osiguraju poštovanje tih granica.'

'Imam sina s autizmom i stotinu puta sam morala odbiti pozive samo zato što sam znala da to nije idealno okruženje za učenje nekih veština. Radićemo na tome u neko drugo vreme i na nekom drugom mestu i nadam se da ćemo sledeći put moći prihvatiti neki poziv. Nikad ne bih dovela sina u situaciju za koju znam da će loše završiti i očekivala od drugih da se nose s tim.'

- Znam da moja sestra nije zla osoba, ona je ljudsko biće s emocijama, ona nije statistika. Ne želim čitati nikakve loše komentare o njoj, molim vas, suzdržite se od toga - napisala je na kraju nakon što su neki njenu sestru negativno komentarisali ne shvatajući da ima poremećaj nad kojim nema uticaj, prenosi Daily Mail.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.