OVIH 8 NAMIRNICA UVRSTITE U TRPEZU: Sjajne su za JESEN
Zdrava ishrana, Foto: Profimedia

zdrava ishrana

OVIH 8 NAMIRNICA UVRSTITE U TRPEZU: Sjajne su za JESEN

U narednoj poseti supermarketu ne zaboravite kupiti cveklu, jer je ona korisna od korena do lista.

Objavljeno: 19:14h

U susret nam ide hladniji period godine, zbog čega je važno dodatno obratiti pažnju na zdravlje i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Donosimo listu osam najvažnijih koje trebate uvrstiti u ishranu.

U narednoj poseti supermarketu ne zaboravite kupiti cveklu, jer je ona korisna od korena do lista. Sve je jestivo! U sebi sadrži nitrate koji će pomoći u snižavanju krvnog pritiska te će vam pomoći da se brže oporavite od treninga. Drugim rečima, konzumiranje cvekle pomoći će u uklanjanju tragova iscrpljenosti u organizmu.

Ove jeseni redovno konzumirajte i bundevu i njene semenke.Bundeve su bogate hranjivim vlaknima i beta-karotenom, a semenke sačuvajte, osušite u rerni i zatim koristite kao grickalice. Osim toga, možete ih ubaciti u supe i salate, a konzumiranjem ćete unijeti mnoštvo vlakana, fosfora i mangana u vaš organizam.

Koliko često jedete jabuke i kruške? Pokušajte se naviknuti da svaki dan konzumirate bar jednu, kako bi u organizam uneli dovoljno vlakana i hranjivih sastojaka te na taj način pomogli zdravlju vaše probave.

Za kvalitetnu dozu vitamina C - konzumirajte šipak. Osim što pomažu u kontrolisanju krvnog pritiska i oporavku nakon treninga, sadrže mnoštvo polifenola i folata.

U svoju ishranu uvrstite i brokoli, a ako vam njihov ukus ne odgovara konzumirajte ih u kombinaciji sa umakom po vašem odabiru. Sadrže mnoštvo vitamina K, kao i folne kiseline i gvožđa. Redovno jedite i karfiol, koji možete pripremiti kao prilog glavnom jelu. Bogat je vitaminom C, snižava holesterol i štiti od raka.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.