KOJE NAMIRNICE BI TREBALO PRATI PRE KONZUMIRANJA I SPREMANJA: Greška može UTICATI NA ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

šta treba prati pre jela?

KOJE NAMIRNICE BI TREBALO PRATI PRE KONZUMIRANJA I SPREMANJA: Greška može UTICATI NA ZDRAVLJE

Pranje voća i povrća pod tekućom vodom je navika mnogih ljudi koja se razvija u ranom životu. Vremenom, ova aktivnost postaje refleks - nakon što izvadite namernice iz kesa, operete ih i zatim stavite u frižider ili korpu sa voćem

Objavljeno: 22:57h

Ogromna većina voća i povrća kupljenog u hipermarketu ili na pijaci se više puta prska hemijskim supstancama - to je radi poboljšanja njihovog izgleda i zaštite od napada insekata, larvi i puževa. Pesticidi se uglavnom koriste za zaštitu voća, ali i povrća, bilja i žitarica.

Stoga su to mere za odvraćanje ili ubijanje crva koje bi mogle smanjiti količinu i pogoršati kvalitet useva. Ove vrste supstanci su najčešće štetne za ljude, pa je važno temeljno oprati povrće i voće pre nego što ih pojedete.

Takođe treba zapamtiti da to učinite i sa povrćem ili voćem koje će se kasnije oguliti - bananama , jabukama , ananasom , mangom ili avokadom . Po nekim ljudima to nije potrebno jer će njihova koža ionako završiti u kanti za smeće.

Međutim, morate biti svesni da tokom ljuštenja proizvoda bakterije i hemikalije ulaze u meso ploda preko ruku, pa čak i noža koji se koristi za uklanjanje kože. Tako opasni mikroorganizmi na površini dopiru do hrane koja se priprema.

pijaca, Povrće, Voće
foto: Emilija Jovanović

Šta i kako oprati?

Brzo ispiranje povrća i voća pod hladnom vodom može biti dovoljno da se ukloni prljavština sa jabuka ili trešanja ubranih u voćnjaku u dvorištu. Međutim, takav postupak nije dovoljan za proizvode koji su kupljeni u prodavnici.

Ako se upotreba prirodnijih lekova smatra boljim rešenjem, vredi koristiti sirće ili sodu bikarbonu . Da biste to uradili, u činiji pomešajte pet kašika jabukovog sirćeta i litar tople vode . Samo stavite voće i povrće u posudu i očistite pod vodom čistom četkom. Da biste povećali efekat, možete ostaviti proizvode u rastvoru 2-3 minuta. Takođe je dobro očistiti ih sodom bikarbonom, a zatim temeljito isprati pod tekućom vodom.

U slučaju voća sa debelom kožom, poput limuna , pomorandže , avokada, kruške ili grejpa , dobro je preliti ih ključalom vodom i sačekati oko 2 minuta . Nakon toga, operite ih četkom i ponovo isperite pod tekućom vodom.

Morate li sve oprati pre jela?

Dok su prednosti temeljitog pranja povrća i voća pre konzumiranja poznate velikoj većini ljudi, pitanje ispiranja sirovog mesa, žitarica i pakovanih salata izaziva mnogo kontroverzi . Koje proizvode zaista treba prati, a koje ne?

Da li treba da operem svoju prethodno zapakovanu salatu pre jela?

Upakovana salata često na pakovanju ima napomenu da je lišće već oprano i spremno za jelo. Iako se u početku može činiti kao vrlo zgodno rešenje, zahvaljujući kojem ćete uštedeti vreme i potrošnju vode, nažalost i ovu vrstu proizvoda treba isprati.

Zelena salata , rukola ili ajsberg, nakon što su proveli čak nekoliko dana u omotu od folije, izloženi su razvoju opasnih mikroorganizama i buđi. Njihovo širenje dodatno se ubrzava upotrebom neprikladnog materijala od strane proizvođača. Mnogi plastični kese ili posude pružaju idealno okruženje za rast bakterija salmonele i e. koli. Iz tog razloga je potrebno temeljito pranje salate.

Kašika, Kašičica, Ulje, Salata, Jelo
foto: Profimedia

Da li treba da operem sirovo meso pre jela?

Refleks mnogih ljudi pre upotrebe sirovog mesa u kuhinji: piletine , govedine ili svinjetine je da ga prethodno isperu pod hladnom vodom. Na ovaj način, ljubitelji kuvanja žele da se oslobode sluzi koja prekriva proizvod i mogućih bakterija. Ovo je uobičajena greška i može uticati na vaše zdravlje.

Pranje sirovog mesa pod slavinom dovodi do prskanja prljave vode oko sudopera. Posuđe, pribor za jelo i daske za sečenje koje se suše u blizini, kao i sve što se pored njih, izloženi su kontaminaciji. To može uzrokovati razvoj salmonele na hrani koja je prethodno očišćena.

Meso
foto: Profimedia

Da li je potrebno oprati jaje pre kuvanja?

Mnogi ljudi smatraju da se jaje treba oprati pre kuvanja ili pre nego što ga pojedete, a predhodno oljuštite. I oni koji se kupuju u prodavnicama i oni direktno iz seoskih kokošinjaca često su umrljani ptičjim izmetom, perjem i zemljom. Ono što je važno, ne treba ih prati ranije ako ih ne planirate kuvati. Da biste napravili omlet, kajganu , tvrdo kuvano jaje ili meko kuvano jaje, najbolje je da umočite nekoliko jaja u činiju tople vode i očistite njihove ljuske četkom, ali važno je to učiniti ispod površine tečnosti kako biste izbegli prskanje otpada.

U slučaju pripreme tartara ili Uskrsa, za koji se koriste sirova jaja, potrebno je prethodno očistiti ljuske od prljavštine gorenavedenom metodom, a zatim ih umočiti u vreloj vodi na nekoliko sekundi . Na ovaj način možete izbeći ozbiljne bolesti i trovanje hranom.

Jaja
foto: Profimedia

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.