šta treba prati pre jela?
KOJE NAMIRNICE BI TREBALO PRATI PRE KONZUMIRANJA I SPREMANJA: Greška može UTICATI NA ZDRAVLJE
Pranje voća i povrća pod tekućom vodom je navika mnogih ljudi koja se razvija u ranom životu. Vremenom, ova aktivnost postaje refleks - nakon što izvadite namernice iz kesa, operete ih i zatim stavite u frižider ili korpu sa voćem
Ogromna većina voća i povrća kupljenog u hipermarketu ili na pijaci se više puta prska hemijskim supstancama - to je radi poboljšanja njihovog izgleda i zaštite od napada insekata, larvi i puževa. Pesticidi se uglavnom koriste za zaštitu voća, ali i povrća, bilja i žitarica.
Stoga su to mere za odvraćanje ili ubijanje crva koje bi mogle smanjiti količinu i pogoršati kvalitet useva. Ove vrste supstanci su najčešće štetne za ljude, pa je važno temeljno oprati povrće i voće pre nego što ih pojedete.
Takođe treba zapamtiti da to učinite i sa povrćem ili voćem koje će se kasnije oguliti - bananama , jabukama , ananasom , mangom ili avokadom . Po nekim ljudima to nije potrebno jer će njihova koža ionako završiti u kanti za smeće.
Međutim, morate biti svesni da tokom ljuštenja proizvoda bakterije i hemikalije ulaze u meso ploda preko ruku, pa čak i noža koji se koristi za uklanjanje kože. Tako opasni mikroorganizmi na površini dopiru do hrane koja se priprema.
Šta i kako oprati?
Brzo ispiranje povrća i voća pod hladnom vodom može biti dovoljno da se ukloni prljavština sa jabuka ili trešanja ubranih u voćnjaku u dvorištu. Međutim, takav postupak nije dovoljan za proizvode koji su kupljeni u prodavnici.
Ako se upotreba prirodnijih lekova smatra boljim rešenjem, vredi koristiti sirće ili sodu bikarbonu . Da biste to uradili, u činiji pomešajte pet kašika jabukovog sirćeta i litar tople vode . Samo stavite voće i povrće u posudu i očistite pod vodom čistom četkom. Da biste povećali efekat, možete ostaviti proizvode u rastvoru 2-3 minuta. Takođe je dobro očistiti ih sodom bikarbonom, a zatim temeljito isprati pod tekućom vodom.
U slučaju voća sa debelom kožom, poput limuna , pomorandže , avokada, kruške ili grejpa , dobro je preliti ih ključalom vodom i sačekati oko 2 minuta . Nakon toga, operite ih četkom i ponovo isperite pod tekućom vodom.
Morate li sve oprati pre jela?
Dok su prednosti temeljitog pranja povrća i voća pre konzumiranja poznate velikoj većini ljudi, pitanje ispiranja sirovog mesa, žitarica i pakovanih salata izaziva mnogo kontroverzi . Koje proizvode zaista treba prati, a koje ne?
Da li treba da operem svoju prethodno zapakovanu salatu pre jela?
Upakovana salata često na pakovanju ima napomenu da je lišće već oprano i spremno za jelo. Iako se u početku može činiti kao vrlo zgodno rešenje, zahvaljujući kojem ćete uštedeti vreme i potrošnju vode, nažalost i ovu vrstu proizvoda treba isprati.
Zelena salata , rukola ili ajsberg, nakon što su proveli čak nekoliko dana u omotu od folije, izloženi su razvoju opasnih mikroorganizama i buđi. Njihovo širenje dodatno se ubrzava upotrebom neprikladnog materijala od strane proizvođača. Mnogi plastični kese ili posude pružaju idealno okruženje za rast bakterija salmonele i e. koli. Iz tog razloga je potrebno temeljito pranje salate.
Da li treba da operem sirovo meso pre jela?
Refleks mnogih ljudi pre upotrebe sirovog mesa u kuhinji: piletine , govedine ili svinjetine je da ga prethodno isperu pod hladnom vodom. Na ovaj način, ljubitelji kuvanja žele da se oslobode sluzi koja prekriva proizvod i mogućih bakterija. Ovo je uobičajena greška i može uticati na vaše zdravlje.
Pranje sirovog mesa pod slavinom dovodi do prskanja prljave vode oko sudopera. Posuđe, pribor za jelo i daske za sečenje koje se suše u blizini, kao i sve što se pored njih, izloženi su kontaminaciji. To može uzrokovati razvoj salmonele na hrani koja je prethodno očišćena.
Da li je potrebno oprati jaje pre kuvanja?
Mnogi ljudi smatraju da se jaje treba oprati pre kuvanja ili pre nego što ga pojedete, a predhodno oljuštite. I oni koji se kupuju u prodavnicama i oni direktno iz seoskih kokošinjaca često su umrljani ptičjim izmetom, perjem i zemljom. Ono što je važno, ne treba ih prati ranije ako ih ne planirate kuvati. Da biste napravili omlet, kajganu , tvrdo kuvano jaje ili meko kuvano jaje, najbolje je da umočite nekoliko jaja u činiju tople vode i očistite njihove ljuske četkom, ali važno je to učiniti ispod površine tečnosti kako biste izbegli prskanje otpada.
U slučaju pripreme tartara ili Uskrsa, za koji se koriste sirova jaja, potrebno je prethodno očistiti ljuske od prljavštine gorenavedenom metodom, a zatim ih umočiti u vreloj vodi na nekoliko sekundi . Na ovaj način možete izbeći ozbiljne bolesti i trovanje hranom.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!