OVE OTROVNE RIBE SU SE POJAVILE U MORU KOD DRŽAVE U KOJOJ SRBI VOLE DA LETUJU: Prave HAOS u vodi! (FOTO)
Opasna je!, Foto: Profimedia

JEZIVO

OVE OTROVNE RIBE SU SE POJAVILE U MORU KOD DRŽAVE U KOJOJ SRBI VOLE DA LETUJU: Prave HAOS u vodi! (FOTO)

Međutim, zbog invazije novih vrsta, prihod od ulova mnogih ribara smanjio se za čak 50%

Objavljeno: 09:04h

Agresivni poput pit bullova, sa oštrim zubima koji u tren oka mogu rastrgati ribarske mreže kako bi uhvatili ulov, brzo se razmnožavaju i puni su toksina koji zaustavljaju srce-a sve to opisuje pufer sa srebrnim prugama (Lagocephalus sceleratus), najveća mora svakog ribara, posebno kiparska, koja se već neko vreme bori sa ovom opasnom ribom.

Mogu narasti do 90 centimetara i težiti do devet kilograma, a ljudima koji žive pored mora doslovno otežavaju život.

- Sipu, hobotnice i lignje jedu direktno sa mreže, a ako ih uhvatite, zaboravite, nećete ih dobiti niti iznijeti na brod. Ovakve ribe su užas, prava katastrofa za more - kaže Loucas Georgiou iz Aja Nape na istoku Kipra.

Ovo ostrvo, koje se nalazi u istočnom Mediteranu, nalazi se na prvoj liniji morske invazije - navodi The Telegraph. Poslednjih godina preko Sueckog kanala, iz tropskih voda Indijskog okeana, stiglo je više od 800 životinjskih vrsta - papagaji, kozje ribe iz Crvenog mora, tamni mermer, trube i nove vrste ježeva samo su neke od njih.

Zbog kristalno čistih uvala, izgleda da nova vrsta preferira rt Greko na krajnjem jugoistoku ostrva. Do invazije je došlo i širenjem Sueckog kanala, što je promenilo nivo slanosti, a pre toga je delovalo kao najveća prepreka migraciji.

Takozvana žaba predstavlja poseban izazov za kiparske ribolovce. Ne samo da lovi autohtone vrste, već je i veoma otrovan. Njegovo meso sadrži toksine, pa se ne može jesti, a lokalnim ribarima, koji nehotice ulove ovu vrstu, isplaćuje se nagrada od tri evra po kilogramu, ali pod uslovom da se riba donese u luku. Žabe se spaljuju jednom mesečno u posebnim pećima, a godišnje se uništi oko 50 tona.

- Vrlo su agresivni, uništavaju mreže, iznutra jedu ulov ... Osim toga, sadrže paralizujući toksin - ako pojedete malo njihovog mesa, prestat ćete disati. Nekoliko miligrama može da vas ubije. Pitali smo Japance da li su zainteresovani za uvoz, ali čak i oni smatraju da su previše otrovni - rekao je Nikolas Mihajlidis iz odeljenja za ribarstvo.

„Strane“ ribe iz Indijskog okeana i Crvenog mora sve su češće u Sredozemlju zbog klimatskih promena. Svjetski fond za prirodu izvijestio je u junu da se Mediteran sve više pretvara u tropsko more zbog porasta temperature vode: "S temperaturama koje rastu 20% brže od globalnog prosjeka, Mediteran je najbrže zagrijavajuće more na planeti, "upozorila je italijanska podružnica VVF -a..

- Ako novopridošlu ribu, posebno ovu opasnu, uspemo na vreme da otkrijemo na Kipru, onda će druge zemlje imati dovoljno vremena da se pripreme za njihov dolazak. Jer s ovakvim zagrijavanjem mora Italija će, možda za 10 ili 20 godina, vjerovatno biti u istoj situaciji u kojoj smo sada - rekao je morski biolog Demetris Kletou iz konsultantske laboratorije za istraživanje mora i okoliša. On takođe napominje da su neke vrste riba sa Kipra već stigle do Gibraltarskog moreuza preko Grčke, Malte i Italije.

Sve češći stanovnik kiparskih voda je lavovska riba - trnje (tj. 13 leđnih peraja) je za nju otrovno, ali je zato meso izuzetno ukusno. Julio Halal, instruktor ronjenja, kaže da su u posljednje dvije godine vidjeli sve više lavovskih riba.

Ali dobra vest je da su ribari na Kipru vremenom naučili kako se rukuje ovom ribom - nose posebne i debele rukavice otporne na trn, a nakon čišćenja ribe lavova prodaju je restoranima širom ostrva. A sve je to deo projekta „ReLionMed-Life“ koji finansira Evropska unija i čiji je cilj praćenje i kontrola populacije ribe lavova u vodama Kipra.

Međutim, zbog invazije novih vrsta, prihod od ulova mnogih ribara smanjio se za čak 50%. Neke je ta činjenica toliko obeshrabrila da su se povukli iz ribolova, iako su njihove porodice decenijama provele na moru i živele od njega.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.