POTRESNO! ZADNJE PORUKE NEVAKCINISANIH PRE NEGO ŠTO SU UMRLI OD KORONE: "Kćerka mi je izdahnula na rukama"
Foto: Profimedia

posledice kovida

POTRESNO! ZADNJE PORUKE NEVAKCINISANIH PRE NEGO ŠTO SU UMRLI OD KORONE: "Kćerka mi je izdahnula na rukama"

Tog smo jutra došli kući, okupala sam je i počešljala. Stavila sam je u krevet. Probudila se nešto kasnije i rekla: 'Mama, ne mogu disati'. Moja kći je umrla dok sam je držala za ruku, ispričala je majka iz SAD-a

Objavljeno: 10:44h

Roditelji četvero dece Lawrence i Lydia Rodriquez iz SAD-a su primljeni na Intenzivni odel bolnice u Teksasu u julu ove godine. Oboje su imali Covid-19. Nju su lekari odmah stavili na respirator, a njega na kisik.

Međutim, bolest se zakomplikovala kod oboje. Lawrence je preminuo 2. septembra a Lydia 14 dana kasnije. Njene zadnje reči bile su: "Molim vas, pobrinite se da se moja deca vakcinišu". Rekla je to svojoj sestri neposredno pre nego su je spojili na respirator.

Ovo iskustvo opisala je Lydijina rođakinja Dottie Jones na stranici GoFundMe gde prikuplja finansijs

ku pomoć za njihovu decu: 18-godišnje blizance Nathana i Ethana, Adama (16) i Synphoniju (11). Do danas je prikupila gotovo 80.000 dolara.

- Srca su nam slomljena. Pre nego što je intubirana, jedna od poslednjih stvari koje je rekla svojoj sestri bila je molba da se njezina deca vakcinišu. Ona bi sad bila tu uz njih da je primila tu vakcinu- ispričala je Dottie i dodala kako se supružnici 'nisu želeli vakcinišu jer su verovali dezinformacijama o vakcini.

- Pokušavala sam razgovarati s njima, ali jednostavno im se ideja o vakcinaciji nije sviđala. Nisu verovali, pretpostavljam. Dezinformacije ubijaju i moramo ljudima reći istinu - dodala je.

- To se zaista dogodilo u našoj porodici, to je istinita priča o onome što se može dogoditi. Ne pokušavam uplašiti ljude , samo želim da shvate kako je ovaj virus stvaran, a soj Delta brutalniji je od svega što smo videli - rekla je, a prenosi People.

'Ovo nije prevara, ovo je stvarnost'

Koronavirus, Beograd
foto: Profimedia

Nakon što je zbog virusa izgubila 28-godišnjeg sina Curta, Christy Carpenter iz SAD-a, kaže, žali što njena porodica nije primila vakcinu. Bili su skeptični zbog brzine kojom je vakcina nastala.

- Trebale su godine i godine za stvaranje drugih vakcina, a ovo za koronavirus nastalo je vrlo brzo. Koliko nam je ono potrebno shvatila sam dok sam gledala sina kako umire. Nismo se vakcinisali kad smo imali priliku i zbog toga sad jako žalim - rekla je.

Njen sin je hospitalizovan zbog Covida-19 u martu kad su ga zbog komplikacija spojili na respirator. Umro je 2. maja Njegova majka je, takođe, bila u bolnici pod istom dijagnozom, ali ona se uspela oporaviti, ali i dalje oseća posledice bolesti.

Bio je zdrav pre zaraze virusom. I on je isprva verovao da je pandemija velika prevara, ali njegove poslednje reči bile su: 'Ovo nije prevara, ovo je stvarnost', prenosi businessinsider.com.

'Mama, ne mogu disati'

Nedavno je zbog Covida-19 dete izgubila i Karishme Pillay iz Južne Afrike. Njena kći imala je samo 12 godina kad je preminula.

- Katelyn je umrla od komplikacija povezanih s Covidom-19. Verujem da se zarazila u svojoj školi - rekla je i dodala da je Katelyn išla u 7. razred. Prisetila se tih nekoliko dana nakon što su joj lekari dijagnostifikovali bolest.

Stanje joj se zakomplikovalo pa je završila u bolnici na kisiku, a onda se stanje popravilo.

- Tog smo jutra došli kući, okupala sam je i počešljala. Stavila sam je u krevet. Probudila se nešto kasnije i rekla: 'Mama, ne mogu disati'. Umrla je dok sam je držala za ruku - rekla je.

Pillay je pozvala roditelje, učenike i učitelje na dodatni oprez. Smatra kako je izuzetno važno decu naterati da ostanu kod kuće ako se ne osećaju dobro ili pokazuju simptome Covid-19, prenosi groundup.org.

'Govorio je da žali zbog svoje odluke da se ne vakciniše'

Vakcina, Vakcinacija, Koronavirus, Sajam
foto: Aleksandra Čolić

- Nekoliko dana pre smrti govorio je kako gorko žali zbog svoje odluke da se ne vakciniše, ali bilo je prekasno... RIP ujače David, vakcina te mogla spasiti - prokomentarisala je rođakinja Kelly Wreglesworth.

David Parker (56), menadžer iz Velike Britanije, lečio se od posledica Covid-a u Memorijalnoj bolnici Darlington, ali pokleknuo je bolesti. Zadnjih meseci, pre nego je oboleo, žestoko se na društvenim mrežama borio protiv virusa i vakcinacije. Između ostalog, na Facebooku je objavio 'Pet razloga zašto se nije pametno vakcinisati', smatrao je da se radi o nekakvom eksperimentu.

Ali pokajao se zbog svoje odluke pred kraj kad je, kaže njegova rodbina, shvatio da mu je to možda moglo spasiti život.

- Nije verovao da će umreti od virusa - dodala je Kelly.

Parkerova porodica sad poziva ljude da se vakcinišu i pandemiju shvate ozbiljno. Kažu da je on bio posve zdrav i u dobroj formi pre nego se razboleo.

- Njegova porodica je shrvana, bili su jako bliski i jako su se voleli. Ali uprkos strašnom gubitku želeli su da se ovo zna. Žele potaknuti sugrađane da se vakcinišu kako jednog dana ne bi patili koliko oni pate sada - rekao je porodični prijatelj, a prenosi news.sky.com.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.