TAJLAND POVUKAO KRATOM SA SPISKA ZABRANJENIH DROGA: Građanima je dozvoljeno da ga konzumiraju i prodaju!
Tajland, Foto: Printscreen/Youtube

KORISTILA SE U TRADICIONALNOJ MEDICINI

TAJLAND POVUKAO KRATOM SA SPISKA ZABRANJENIH DROGA: Građanima je dozvoljeno da ga konzumiraju i prodaju!

Listovi kratoma, čiji je naučni naziv na latinskom Mitragyna speciosa, vekovima se konzumiraju u jugoistočnoj Aziji zbog stimulativnih efekata i protiv bolova

Objavljeno:

Tajlandske vlasti danas skinule su sa spiska zabranjenih droga kratom, psihotropnu biljku poreklom iz jugoistočne Azije koja se dugo koristila u tradicionalnoj medicini.

Građanima je sada "dozvoljeno da konzumiraju i prodaju kratom", saopštila je tajlandska vlada i dodala da će biti povučene optužbe za posedovanje kratoma i da će oko 1.000 optuženih biti oslobođeno.

Listovi kratoma, čiji je naučni naziv na latinskom Mitragyna speciosa, vekovima se konzumiraju u jugoistočnoj Aziji zbog stimulativnih efekata i protiv bolova.

Kratom je na spisku zabranjenih droga bio od 1943. godine.

Francuska je zabranila kupovinu i posedovanje kratoma od 2020. godine. Tamošnja nacionalna agencija za bezbednost lekova istakla je rizike "zavisnosti, anoreksije, gubitka težine, psihotičnih epizoda i hepatitisa".

Prema podacima ureda UN za drogu i kriminal, kratom je prisutan u oko 30 zemalja. U SAD i Kanadi se koristi kao infuzija ili u prahu, a promoteri katroma smatraju da je dobra zamena za opijate i neke anksiolitike.

U Tajlandu je zakon o borbi protiv droga i dalje veoma strog. Za posedovanje nekoliko grama amfetamina predvidjene su zatvorske kazne od nekoliko godina. Većina zatvorenika u Tajlandu izdržava dugogodišnje kazne upravo zbog droge.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.