KONTROVERZNI VIRAL NA INTERNETU: MUKBANGERI mljackaju i jedu ŽIVE hobotnice! (VIDEO)
Mukbang, Foto: Printscreen Youtube

asmr

KONTROVERZNI VIRAL NA INTERNETU: MUKBANGERI mljackaju i jedu ŽIVE hobotnice! (VIDEO)

Otvoriće vam apetit a može da se desi i da vas potpuno raspameti!

Objavljeno: 15:55h

Naime, ovaj trend koji je potekao iz Južne Koreje i za samo par godina osvojio svet, a pre svega Severnu Ameriku, je samo jedan u nizu mnogih o prejedanju na Jutjubu. Ljudi godinama troše sate, gledajući kako drugi pojedu na hiljade kalorija u kratkom vremenskom roku, i to na obostrano uživanje.

Kako je postao viralan, a influenseri koji stoje iza ovog trenda zarađuju na desetine hiljada dolara mesečno, najviše video klipova nam dolazi upravo iz Amerike. Mukbang u prevodu znači "šou o jelu", odnosno predstavlja audio-vizuelni doživljaj u kom se sa punim ustima komunicira sa gledaocima. Može se odnositi na bilo koju vrstu hrane koja se konzumira u velikim količinama.

U Aziji se odlučuju za bizarne morske plodove, sa dosta bizarnijih ekstra dugih i debelih nudla, zatim životinja poput kornjača, gde u jednom videu devojka doslovno odgriza glavu poluskuvane kornjače, dok se u Americi, pored morske hrane, uglavnom odnosi na fast fud, odnosno gomile pohovane hrane, burgera, sendviča, što po rečima američkog influensera Erika Lamkina koji je pojeo hamburger od 12 kg, "Azijati vole da gledaju".

Imamo i primer devojke HunniBee sa milionskim auditorijumom, koja pravi jestive tupe predmete, poput nakita, četke za kosu, igračaka, i onda se istima prejeda.

Zajedničko ime ovih ambicioznih influensera je mukbangeri. Veliki udeo u samom poreklu trenda ima njegova preteča, tzv. ASMR (autonomus sensory meridiaon response), što u prevodu znači autonomni senzorni meridijalni refleks, odnosno stvaranje prijatnih vibracija u mozgu, koje se inače javljaju kada vas neko češlja ili mazi, a koje se prenose na telo u vidu osećaja prijatnosti, euforije, smirenosti i zadovoljstva.

Pa tako zvukovi poput šaputanja, gužvanja papira, mešanja slajmova, listanje knjige, gledanje mešanja boja, slajmova u kombinacji sa grickanjem, mljackanjem izazivaju neverovatan osećaj prijatnosti ali smo ako imaju određenu ritmiku. Naročito oni vezani za hranu, mogu probuditi razne osećaje pa tako i želju za jelom.

Tako dobijamo mukbang, koji je ASMR kominovan sa aktivnom govornom interakcijom. Pojedini ljubitelji ovog trenda, koji su se i proslavili zahvaljujući njegovoj popularnosti, priznaju da su u početku oklevali i da im je to bilo čudno i hipnotično.

Ostali se slažu da gledanjem drugih kako uživaju u jedenju hrane u izobilju, možete zamisliti kako je vi jedete i taj osećaj se prenosi na vas, a ako hrana predstavlja zadovoljstvo ona su tu samo pozitivni doživljaji. U istom smislu, nutricionisti i lekari upozoravaju da ovo može potencijalno biti opasno za obe strane. Prvenstveno, za ljude koji imaju poremećaje u ishrani, kojima ovo može biti nepotrebni izazov, a sa druge strane, mukbangeri mogu razviti bolesti poput insulinske rezistencije, pa čak i srčanog udara.

Ono što je doprinelo popularnosti ovih čelendža su ličnosti iz javne sfere amerike, selebritjiji, koji sve više javno priznaju kako uživaju u gledanju mukbanga.

I ne samo to, dosta njih gostuje u emisijama, a najpoznatija mukbangerka koja se proslavila snimanjem ASMR-a i Mukbanga je Betani Gaskin iz Čikaga, sa kanala Bloveslife, koja već nekoliko godina ugošćava poznate ličnosti. U nekoliko navrata je izjavila da zarađuje dosta više novca od običnog 9-5 posla, da snima i kuva svaki dan, a glavni odabir namirnica je morska hrana - čitaj ogromne krabine noge, školjke, rakovi, škampi, i njen čuveni sos, koji se nalazi u ogromnim činijama.

Sve se konzumira prstima, a Kristi kao i većina njenih gošća iz crnačke američke popularne kulture, su ljubiteljke velikih noktiju, pa tako ispred sebe imamo jedan zanimljiv prizor jedenja, koji je za mnoge zarazan jer ovi snimci broje milione pregleda.

Kako otkriva svojoj publici, ona sama sprema svu hranu a na "displeju" odnosno su prvom planu uvek "nabaca dosta hrane da bi bilo klikabilno; naravno da ne pojedem baš sve". No, sudeći po nekim gošćama i emisijama, ta hrana gotovo da nestane.

Interesantno je kako Kristi non stop održava konverzaciju, što je osnovno pravilo mukbanga - da se jede i razgovara, u svom to haosu mljackanja, lomljenja krabinig nogu i isisavanja mesa iz rakovih oklopa. Njene gošće su katkad izgubljene u svoj toj hrani i ne uspevaju da održe fokus u razgovoru, što je uvek komično.

Popularnost ovog trenda, dobija još veći odjek kada se američke zvezde dohvate kamere. Tako, trenutno goruća na američkoj sceni Saweetie, ima par svojih ASMR/Mukbang snimaka, a referisanje na ogromno konzumiranje morske hrane provlači i kroz nekoliko pesama.

Pojedini pratioci ovih kanala na ovo gledaju kao samo jedan način zabave, dok drugi tvrde da na ovaj trend gledaju kao na način da zadovolje sopstvenu želju za hranom kako bi im pomogli da ostanu u toku sa svojim planovima za mršavljenje.

Svakako, priroda mukbang videa može izazvati neuređene obrasce ishrane kod osetljivih gledalaca. Ujedno, mnogi podržavaju samoinicijativu da "zardite koji dolar više", ali ako odlučite da napravite paradu obroka ispred kamere i vas kako sve to zalivate šuškavim, gaziranim pićem, pripremite se na najžešće kritike, jer je mukbang, svakako, i dalje vrlo kontroverzan viral i u 2021.

Bonus video:

00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.