NOVA BOLEST HARA OKEANOM: Naučnici ne znaju o čemu se radi, a posledice su vidljive golim okom
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter

sve su češće

NOVA BOLEST HARA OKEANOM: Naučnici ne znaju o čemu se radi, a posledice su vidljive golim okom

Naučnici, bar za sada, isključuju ljudski faktor jer je zabranjen izlov na području Sipadana, a takođe ne postoji nijedna industrijska zona u blizini

Objavljeno:

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja se pojavila kod belorepih grebenskih ajkula u Maleziji. Prvi rezultati ukazuju da je porast temperature mora mogući uzrok bolesti.

Ajkule, koje su dobile ime po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, obično se odmaraju oko grebena po danu i popularna su atrakcija ronilaca. Noću postaju aktivne u lovu na sitne ribe i druge životinje.

Fotografije jedne ovakve ajkule sa tačkama i ranama po glavi postala je nedavno viralna na društvenim mrežama. Nedugo potom grupe ronilaca, ali i eksperata počele su da viđaju ove promene u gotovo svakoj skupini koju bi videli.

U pokušaju da otkriju uzrok bolesti, naučnici su otkrili da je temperatura površine mora u Sidapanu porasla na 29,5 stepeni Celzijusa u maju, što je za stepen više nego 1985. godine.

- Gotovo je izvesno da je porast temperature okeana uticao na ovo što vidimo kod ajkula u Sipadanu - rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog.

On je isključio ljudski faktor jer je zabranjen izlov na području Sipadana, a takođe ne postoji nijedna industrijska zona u blizini.

Očekuje se da uskoro bude gotova celokupna naučna studija. Krajem maja naučnici su pokušali da ulove nekoliko ajkula kako bi obezbedili uzorke za testiranje, ali u tome nisu uspeli.

- Kada bismo mogli da uzmemo uzorak sigurno bi smo mogli da pronađemo patogen koji stvara lezije - rekli su naučnici.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media