PAŽNJA KUPAČIMA NA JADRANSKOM MORU: Pojavila se opasna MEDUZA od koje nastaju teške OPEKOTINE! (FOTO)
Mesečeva meduza, Pelagia noctiluca, Foto: Profimedia

MORE

PAŽNJA KUPAČIMA NA JADRANSKOM MORU: Pojavila se opasna MEDUZA od koje nastaju teške OPEKOTINE! (FOTO)

Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i talasi nanesu do obale gde je pretnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umereno toplim morima, najviše u Atlantskom okeanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Objavljeno:

Tokom jučerašnjeg ronjenja u organizaciji Udruženja Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mesečina (Pelagia noctiluca), javljaju iz Udruženje Eko more Medulin, a piše portal Otvoreno more.

Morska mesečina je relativno mala meduza s polukružnim šeširom i pipcima ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim tačkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju povrede slične opekotinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Meduza
foto: Profimedia

Raste do 20 cm dužine i do 6 cm prečnika šešira. Živi pod površinom na dubinama 0-10 m, gde lebdi i povremeno pliva.

Meduza
foto: Profimedia

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svetleti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i talasi nanesu do obale gde je pretnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umereno toplim morima, najviše u Atlantskom okeanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Meduza
foto: Profimedia

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mesečine svakako nije razlog da izbegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more poneti masku i disalicu i tako izbeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u lepotama našeg podmorja.

Meduza
foto: Profimedia

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mesečina, postupak prve pomoći prema MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je sledeći:

Važno: ne primenjivati slatku vodu, sirće, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti lekarsku pomoć.

- Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja

- Ako je moguće, na ranu naneti pastu načinjenu od 50% sode bikarbone (natrijum hidrogenkarbonat, NaHCO3) i 50% morske vode u trajanju 5 minuta

- Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom

- Staviti led (umotan u plastičnu kesu) u trajanju 5-15 minuta

- Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom

- Ako je intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savet u apoteci, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Meduza
foto: Profimedia

Isti protokol se primenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo), piše portal Otvoreno more.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.