ČOVEK PRONAŠAO NEEKSPLODIRANE MINE DOK JE SEKAO DRVA! Imao je sreće, mogle su da eksplodiraju
Šuma, Foto: KURIR/ZORAN ŠAPONJIĆ

užas

ČOVEK PRONAŠAO NEEKSPLODIRANE MINE DOK JE SEKAO DRVA! Imao je sreće, mogle su da eksplodiraju

„Svakako mu je dobro došlo što je pozvao policiju, jer je bila u takvom stanju da je lako moglo doći do eksplozije“, rekao je policijski pirotehničar

Objavljeno:

Čovek je slučajno tokom seče drva u šumi našao neeksplodiranu vojnu municiju. Na lice mesta odmah je krenuo policijski pirotehničar.

Obezbedio je 5 artiljerijskih mina. Nekoliko sati kasnije ponovo je intervenisao na terenu. Čisteći potok, muškarac je pronašao nagazne mine od gelera u blizini Medzilaborce (Slovačka).

Nekoliko komada municije ležalo je u potoku između okruga Borov i sela Habura. Registrovao ih je čovek koji je želeo da očisti deo potoka. Odmah je pozvao policiju. Bilo je devet komada. Mesto je obezbedila policija dok su čekali stručnjaka.

„Prema nalazima pirotehnike, radilo se o nagaznim minama gelera iz perioda Drugog svetskog rata“, rekao je portparol policije Daniel Džobanik.

Policija upozorava da, iako je municija stara decenijama i obeležena zubom vremena, nalaz ne treba shvatiti olako i definitivno ne treba njime manipulisati.

„Svakako mu je dobro došlo što je pozvao policiju, jer je bila u takvom stanju da je lako moglo doći do eksplozije“, rekao je policijski pirotehničar.

Čovek je imao izuzetnu sreću. Na municiju je naišao dok je sekao u šumi u blizini sela Bodružal.

"Ako je pronađena municija sposobna za transport, ona se osigurava i transportuje na sigurno mesto. Ako nije, municiju će odložiti pirotehničar na licu mesta" , objasnio je portparol.

Municija koju pirotehničari postepeno sakupljaju u civilnom prostoru biće odlagana odjednom, u vojnom poligonu Valaškovce. "Postoje razne vrste municije, od ručnih bombi, do artiljerijskih granata, artiljerijskih mina i pešadijskih mina. Odlažemo je otprilike jednom ili dva puta mesečno", zaključio je pirotehničar.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.