'BOGINJA' LENGLEN, PRVENAC SELEŠOVE, SUZE HINGISOVE... Dame i finala koji su obeležili istoriju ROLAN GAROSA!
Foto: Profimedia

zvezde grada svetlosti za sva vremena

'BOGINJA' LENGLEN, PRVENAC SELEŠOVE, SUZE HINGISOVE... Dame i finala koji su obeležili istoriju ROLAN GAROSA!

Lenglen, Vils, Kort, Evert, Seleš, Graf - sva velika imena ženskog tenisa upisala su se zlatnim slovima u istoriju Frenč opena

Objavljeno: 16:58h

Dame su počele da se takmiče u okviru Šampionata Francuske, kako je tada bio poznat Frenč open, 1897. godine. Pariski turnir je menjao lokaciju pre nego što se konačno smestio na stadionu Rolan Garos 1928.

Takođe su se menjala pravila takmičenja - prvo je bilo dostupno samo članovima francuskih teniskih klubova, potom svim međunarodnim amaterima, dok 1968. nije dozvoljeno učešće i svim amaterima i svim profesionalcima što je označilo početak Open ere tenisa.

Bez obzira na to, ženski singl turnir se konstantno razvijao i bivao obeležen nekim nezaboravnim trenucima i dostignućima.

Najveća francuska teniserka svih vremena - koja je mnogo uticale i na kolege u muškom delu turnira - Suzan Lenglen, izgubila je samo sedam mečeva u celoj karijeri. Od toga šest kad je imala 14 ili manje godina!

"Boginji" Lenglen neki priznaju šest, a neki sedam titula u Parizu jer je prvi put trijumfovala 1914. kao 15-godišnjakinja na Svetskom hard kort šampionatu u Sen Kludu, takmičenju koje se smatra pravim prethodnikom Frenč opena. Ono što je sigurno, Suzanina poslednja titula u Rasing Klubu Francuske 1926. osvojena je u velikom stilu. Protutnjala je kroz prva tri kola pobedama 6:0, 6:0 a do kraja turnira je protvinicama prepustila ukupno svega tri gema.

Suzan Lenglen
foto: Profimedia

Kada se Lenglen priključila profesionalcima i otišla u SAD da igra na egzibicijama, jedna Amerikanka je otišla u suprotnom smeru i zamenila je na pariskom tronu. Helen Vils je dominirala ženskim turnirom, osvojivši ga četiri puta u pet godina, poslednja tri puta (1928-30.) na potpuno novom zdanju stadiona Rolan Garos. "Poker fejs", kako su Vils zvali zbog njenog ozbiljnog pristupa svakom poenu, nikad nije izgubila ni set u Port D'Oteju. A neki su prema izveštajima završavani za samo 10 minuta!

Gren slem rekorderka Margaret Kort, osvojila je pet od svojih neverovatnih 24 Gren slem trofeja u Parizu. Stav da se nipošto i nikad ne predaje često joj je pomagao da pregura teške trenutke i prosto "ukrade" pobedu ispred nosa protivnice. To je bio slučaj i u finalu 1973. kada se naspram Australijanke našla motivisana i super-talentovana Kris Evert. Tada još mlada, Amerikanka je bila na dva poena od velike pobede u dva seta, ali Kort se čudesno "podigla iz mrtvih" i slavila sa 6:7, 7:6, 6:4 za osvajanje svoje poslednje, pete titule na Garosu.

Margaret Kort (levo) sa Ivon Gulagong
Margaret Kort (levo) sa Ivon Gulagongfoto: Twitter

Ali, ubrzo je došlo vreme Kris Evert. I potrajalo je. Krisi je postala najbolja igračica na šljaci u istoriji - pobedila je u 125 uzastopnih mečeva na crvenoj šljaci od avgusta 1973. do maja 1979. Takođe je prigrabila rekordnih sedam Kupova Suzan-Lenglen. Najčuveniji od tih trijumfa došao je protiv njene najveće rivalke, Martine Navratilove, 1985. godine. U jedno mod najboljih mečeva u istoriji ženskog tenisa, Evert je izašla kao pobednica sa 6:3, 6:7, 7:5 i to nakon što je spasla tri vezane brejk lopte kod 5:5 u odlučujućem setu. Poslednja je bila posebno dramatična jer je loptica od vrha mreže odskakutala u polje Čehinje...

Martina Navratilova, Kris Evert
foto: Profimedia

A 1990. uspon još jedne mlade zvezde započeo je u Parizu. Monika Seleš je osvojila svoj prvi Gren slem trofej pobedom nad Štefi Graf u finalu. Spasila je četiri set lopte u taj-brejku prvog seta i na kraju slavila sa 7:6 (8:6), 6:4. Mlada Jugoslovenka je tada imala samo 16 i po godina - čime je postala i ostala najmlađi osvajač Frenč opena svih vremena. Seleš je osvojila još osam najvećih trofeja u narednim godinama, ali nažalost samo jedan nakon što joj je blistava karijera prekinuta napadom nožem u Hamburgu.

Monika Seleš
foto: Profimedia

Još jedno krajnje uzbidljivo finale viđeno je na stadionu Rolan Garos 1999. Doduše, u prvom njegovom delu nije izgledalo da će uopšte biti bilo kakve drame. Martina Hingis je išla ka laganom trijumfu protiv Štefi Graf. Osvojila je prvi set i imala brejk prednosti u drugom, kad je odlučila da prigovori zbog jedne odluke linijskog sudije. Posle duge rasprave, poen je dodeljen Nemici, i sve se okrenulo protvi Hingis, uključujući parisku publiku. "Svis Mis" (Švajcarska gospođica) je potpuno izgubila pribranost , ali i meč - 4:6, 7:5, 6:2. U jednom trenutku je čak servirala ispod ruke, činilo se bez ikakvog interesa. Ali, kad je meč završen, Martina je napustila teren jecajući u suzama...

Martina Hingis
foto: Profimedia

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.